Доступність посилання

ТОП новини

ЦВК не змогла сформувати окружні виборчі комісії на позачергові вибори Верховної Ради 24 червня


За ухвалення за основу відповідного проекту постанови у п’ятницю проголосувало тільки 5 членів комісії, при цьому 6 – проти і 2 – утримались.


За ухвалення за основу відповідного проекту постанови у п’ятницю проголосувало тільки 5 членів комісії, при цьому 6 – проти і 2 – утримались.

Цей проект постанови був внесений на розгляд членів комісії головою ЦВК Ярославом Давидовичем.

Під час його обговорення заступник голови ЦВК Марина Ставнійчук зазначила, що члени комісії не мають підстав для створення окружкомів.

«На мою думку, ЦВК і станом на 4 травня, й станом на сьогодні (18 травня) не має правових, законодавчих, фактичних, документальних підстав для створення окружних виборчих комісій для проведення позачергових виборів народних депутатів України», – сказала Ставнійчук.

Вона зазначила, що статті 27 і 102 закону «Про вибори народних депутатів України», якими ЦВК має керуватися при створенні окружкомів на позачергові вибори Ради, в деяких своїх пунктах суперечливі.

Інші члени ЦВК сказали, що сумнівним є подання блоку «Наша Україна», в якому зазначено перелік кандидатів до складу окружних комісій, оскільки воно підписано не всіма партіями – учасницями блоку (під поданням немає підпису лідера Партії промисловців і підприємців Анатолія Кінаха).

Члени ЦВК також розглянули проект постанови про неможливість створення окружкомів на позачергові вибори раді 24 червня.

Однак і він не був підтриманий.

За прийняття за основу цієї постанови проголосували 7 членів ЦВК, проти – 3, утримались – 3.

Давидович зазначив, що ЦВК обов''язково має ухвалити рішення щодо формування окружкомів і у зв''язку зі складністю цього питання оголосив перерву в засіданні комісії до 21 травня.

Матеріали до теми:

• Президент переніс засідання РНБО, що було заплановане на 18 травня • РНБО: сила, чи компроміс? • Робочій групі дали додатковий час • Коаліція проти голосування пакетом законопроектів щодо дострокових виборів і пропонує Президентові новий «круглий стіл» • «Наша Україна» пропонує внести в угоду про створення мегаблоку заборону на блокування з Партією регіонів, соціалістами та комуністами • Компартія відкликала свій підпис під Універсалом національної єдності • Таємниці закритих списків: як наблизити виборця до депутата? (Прямий ефір. Гості: Володимир Зубанов (ПР) та лідер Народно-демократичної партії Людмила Супрун)
XS
SM
MD
LG