Доступність посилання

ТОП новини

Пам’ять жертв комуністичного режиму Україна вшановуватиме у третю неділю травня


Про це Президент України сказав під час виступу на території Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили». За словами Віктора Ющенка, у когось постійно є бажання привести нас до забуття, зробити так, щоб ми, наші діти, правнуки не знали про жертви політичних репресій: «Чому ми так мало знаємо правди про комуністичний, тоталітарний режим? Бо я переконаний, що дуже багатьом політичним гравцям та історична правда буде колоти очі, оскільки з такою політичною історією їм не має місця в сьогоднішньому політичному житті, немає жодної політичної перспективи».


Про це Президент України Віктор Ющенко сказав під час виступу у неділю на церемонії вшанування пам’яті жертв радянського режиму на території Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили».

Глава держави пообіцяв, що указ про вшанування пам’яті жертв комуністичних репресій він підпише найближчими днями.

За словами Віктора Ющенка, у когось постійно є бажання привести нас до забуття, зробити так, щоб ми, наші діти, правнуки не знали про жертви політичних репресій: «Чому ми так мало знаємо правди про комуністичний, тоталітарний режим? Бо я переконаний, що дуже багатьом політичним гравцям та історична правда буде колоти очі, оскільки з такою політичною історією їм не має місця в сьогоднішньому політичному житті, немає жодної політичної перспективи».

За словами Президента, рішення про створення заповідника «Биківнянські могили» даються «важко на політичному рівні». «Точно такі події відбуваються і стосовно Великого Голоду, і жертв колективізації», – додав він.

Віктор Ющенко зауважив, що «жоден пункт» із Указу Президента, підписаного у травні 2006 року, до сьогоднішнього дня не виконаний: «Я розумію, що це не просто бюрократичне шарлатанство, витівки влади чи прем’єр-міністра, чи якогось віце-прем’єра. Є ще великий супротив цій історичній правді»,

Президент України запевнив, що зробить усе для створення повноцінного заповідника «Биківнянські могили».

У селищі Биківня впродовж майже десяти років здійснювалось поховання понад сотні тисяч людей, закатованих радянськими органами НКВС у 30-х – початку 40-х років.

17 травня 2006 Віктор Ющенко підписав Указ «Про надання Державному історико-меморіальному заповіднику «Биківнянські могили» статусу національного».

Позиція Президента України полягає в тому, що трагедія Биківні стоїть в одному ряду зі злочинами Освенцима та Бухенвальда. Вона має бути навічно занесена у чорний мартиролог сталінського геноциду, як форми тероризму, зведеного у ранг державної політики.

Участь у церемонії вшанування також взяли заступник Глави Секретаріату Президента України Іван Васюник, Секретар РНБОУ Іван Плющ, голова Київської ОДА Віра Ульянченко, Київський міський голова Леонід Черновецький, лідер «Нашої України» В’ячеслав Кириленко.

Матеріал до теми:

• Ще й досі на території заповідника “Биковнянські могили” викопують рештки борців за волю України, які загинули під час репресій в 20му столітті.
XS
SM
MD
LG