Доступність посилання

ТОП новини

У Сполучених Штатах з курінням починає боротися Голлівуд.


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 21 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Американська академія кіномистецтва ухвалила, що куріння шкідливе для рейтингу фільму, який надходить до загального прокату. Відтак, куріння героїв на екрані прирівнюватиметься до показу насильства і сексуальних епізодів, тож фільм, де герой палить, вважатиметься непідходящим для юного глядача.

Ініціатива тут походить від численних громадських та релігійних організацій противників тютюну, які роками ведуть досить успішний наступ на муніципальні ради великих міст і законодавчі збори окремих штатів. Вони добилися істотних успіхів, як відомо. Заборонене куріння у ресторанах, барах, офіційних будинках, громадських місцях на більшій частині території Сполучених Штатів.

Що ж до активної кампанії у Голлівуді, то деякі вороги тютюну вимагали, щоб у фільмах не те щоб взагалі не курили, але щоб бодай позитивних героїв не показували з цигаркою в зубах, бо молодь, на їхню думку, бере приклад з гламурних акторів і таким чином куріння популяризується.

Вони навіть вимагали, щоб будь-який фільм, в якому курять, віднесли до категорії обмежених для перегляду, типу, “дітям до 17 років без супроводу дорослих дивитися заборонено”. Цього Академія не зробила. Щоправда, був час, коли кіномитцям уже рекомендували не показувати у фільмах куріння підлітків, а тепер рада Академії кіномистецтв укупі з національною Асоціацією власників кінотеатрів вирішила карати кіностудії доларом завдяки класифікації. Чи це відгонить цензуруванням? Ні. Тотально забороняти показ куріння у фільмах практично й теоретично неможливо.

Не цензура, а система класифікації фільмів

Одначе, був період, у тридцятих-сорокових роках, коли цензура кіно справді існувала. Наприклад, не можна було показувати чоловіка і жінку разом у ліжку, навіть якщо це подружня пара. У разі, коли сюжет вимагав цього, то бодай одна нога героя повинна була торкатися підлоги. Але куріння ніколи не цензурували, і актори, включно з великими, залюбки затягалися, пускали кільця диму, поспіхом смоктали сигарету чи ділилися з героїнею. Пам’ятаєте, як елегантно тримав цигарку Джон Траволта у фільмі “Кримінальне чтиво”?

Щодо нового рішення, то тут заборони як такої нема, цензурні лещата давно відійшли у минуле. Натомість існує система класифікації фільмів, згідно з якою продають квитки у кінотеатрах: від найширшої категорії G, що й малюкам можна дивитися, до N-17: заборонено дітям до 17. Чим суворіше обмеження, тим вужче коло глядачів, тим менше прибутки від фільму. Так от вирішено: якщо позитивний герой курить, картині даватимуть категорію обмеженого доступу.

Автори фільму мають право взагалі відмовитись від класифікації і порадити Академії кіномистецтв іти, як то кажуть, під три чорти. Вона-то, може, й піде, але фільм без визначеної категорії не піде у широкий прокат. На думку Шеріл Гілтон (вона президент консервативної асоціації «Американська спадщина»), треба, щоб взагалі усі фільми, де курять, отримували найсуворішу обмежуючу категорію. До цього поки що не дійшло, але хто знає?
XS
SM
MD
LG