Доступність посилання

ТОП новини

Суддя Конституційного суду Дмитро Лилак подав у відставку


Про це повідомила прес-служба глави держави з посиланням на голову Секретаріату Президента Віктора Балогу. Голова Секретаріату вважає, що суддя Лилак мав усі підстави для свого рішення звільнитися з Конституційного суду: «Суд устав на шлях виключного ігнорування закону, зайняв неконструктивну позицію з важливих політичних подій. Нагадаю, що вже дев''ять місяців КС не приймає рішень, тобто фактично ледарює. Напевно, пан Лилак не захотів бути статистом у сумнівному кіно, у яке останнім часом перетворилася діяльність КС».


Про це повідомила прес-служба глави держави з посиланням на голову Секретаріату Президента Віктора Балогу.

«Пан Лилак подав Президентові письмове клопотання, у якому мова йде про небажання виконувати обов''язок судді КС. Це досить серйозний крок, що є тривожним сигналом для всієї системи судочинства в державі», - сказав Балога.

За словами Балоги, заява написана на ім''я Президента, а не звільненого судді КС Івана Пшеничного, котрий називає себе виконуючим обов''язки голови Конституційного Суду: «Очевидно, пан Лилак не вважає законним так зване керівництво Конституційного Суду, і тому апелює до Президента».

Голова Секретаріату вважає, що суддя Лилак мав усі підстави для свого рішення звільнитися з Конституційного суду: «Суд устав на шлях виключного ігнорування закону, зайняв неконструктивну позицію з важливих політичних подій. Нагадаю, що вже дев''ять місяців КС не приймає рішень, тобто фактично ледарює. Напевно, пан Лилак не захотів бути статистом у сумнівному кіно, у яке останнім часом перетворилася діяльність КС».

Дмитро Лилак призначений суддею КСУ за квотою Президента у листопаді 2005 року.

Президент раніше звільнив конституційних суддів Валерія Пшеничного, Володимира Іващенка і Сюзанну Станік, яка була доповідачем у справі відповідності Основному Законові першого указу голови держави про розпуск парламенту.

Звільнення Пшеничного і Станік оскаржував у райсуді Донецька народний депутат V скликання від Партії регіонів Володимир Зац.

Наступного дня Донецький апеляційний адміністративний суд скасував судове рішення, яке зупинило чинність указів про звільнення цих двох суддів. Станік та Пшеничний, однак, продовжують працювати в КС.

Конституційний Суд України досі розглядає справи щодо конституційності обох президентських указів від 2 та 26 квітня про розпуск Верховної Ради і призначення позачергових виборів до парламенту.

Сьогодні Конституційний Суд планує розглядати перший Указ Президента про розпуск парламенту.
XS
SM
MD
LG