Доступність посилання

ТОП новини

Пожежа знищила один з найвідоміших історичних кораблів світу.


Олекса Семенченко Лондон, 22 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У британській столиці внаслідок пожежі загинула пам’ятка 19 сторіччя – вітрильник Cutty Sark. Цей корабель був однією з найбільших туристичних принад Лондона. Поліція не виключає зумисного підпалу.

Чайний вітрильник Cutty Sark, що був збудований 138 років тому і свого часу був найшвидшим у світі кораблем, згорів у час, коли був на реставрації в сухому доку в районі Лондона – Ґрінвіч, відомому тим, що через нього проходить нульовий меридіан. Вартість реставраційних робіт становила 50 мільйонів доларів. Коли корабель у понеділок охопило полум’я, поліція була змушена евакуювати мешканців поблизьких будинків через інформацію про те, що на борту були запаси гасу. Речник кліпера заявив, що шкода могла бути значно більшою і що є можливість відновити Cutty Sark. Фахівці кажуть, що, на щастя, каркас корабля вцілів.

Поліція не виключає зумисного підпалу. Низка свідків уже зголосилася до Скотланд-Ярду. Кілька людей бачили сріблясте авто, що залишало місце події. А слідчий інспектор Брюс Міддлмісс заявив: “Є ознаки того, що на місці події були люди, коли почалася пожежа. Докази цього є на плівці з камери спостереження місцевого бару. Але це ще не вказує на те, що люди на плівці причетні до інциденту. Вони можуть бути просто свідками”.

Швидкохідний вітрильник був однією з найбільш упізнаваних пам’яток британської столиці. Щороку Ґрінвіч відвідували мільйони туристів з усього світу, щоб побачити його. Cutty Sark було спущено на воду 16 лютого 1870 року. Свою першу подорож до Шанхаю, оминувши мис Доброї надії, корабель здійснив за три з половиною місяці. Загалом у рамках торгівлі чаєм судно здійснило вісім подорожей до Китаю, доки вітрильники замінили на пароплави. Під час Другої світової війни Cutty Sark використовували для навчання кадетів, а 1951 року його поставили на прикол у Лондоні для Фестивалю Великої Британії.

Реставрація проводилася через те, що морська сіль прискорила корозію сталевого каркасу корабля. Трест Cutty Sark упевнений, що пам’ятку вдасться врятувати, й закликав усіх зацікавлених робити пожертви.
XS
SM
MD
LG