Доступність посилання

ТОП новини

146 років від перепоховання праху Тараса Шевченка на Чернечій горі біля Канева.


Віталій Пономарьов Київ, 22 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Цього дня 146 років тому прах Тараса Шевченка був перепохований на Чернечій горі біля Канева. Упродовж майже півторастоліття відзначення річниці народження, смерті та перепоховання Шевченка стали для українців важливими елементами культу поета.

Тарас Шевченко помер 10 березня 1861 року у Санкт-Петербурзі і на третій день був похований на Смоленському цвинтарі. Невдовзі українська громада міста домоглася від влади дозволу на перепоховання праху поета в українську землю.

Через 57 днів по смерті Шевченка у присутності тисяч людей труна з його тілом була видобута з могили, на руках перенесена до вокзалу і залізницею перевезена до Москви. Звідти поштовим трактом домовину повезли через Серпухов, Тулу, Орел, Глухів, Кролевець та Ніжин і 18 травня привезли до Києва. Її встановили у церкві Різдва Христового неподалік пристані на Подолі, а 20 травня на руках перенесли на борт пароплава «Кременчук» і за 8 годин доставили до Канева. 22 травня прах Тараса Шевченка був похований на вершині Чернечої гори біля Канева – на місці, яке відповідало описаному поетом у «Заповіті» 1845 року:

«Щоб лани широкополі, І Дніпро, і кручі Було видно, було чути, Як реве ревучий».

Невдовзі могила Шевченка перетворилася на місце паломництва, Чернеча гора була названа Тарасовою, і українці, попри заборони російської влади, почали святкувати Шевченківські дні 9 і 10 березня та 22 травня. А у середині 60-х років минулого століття у Києві зародилася традиція відзначати річницю перепоховання праху Шевченка біля пам’ятника поетові у сквері Київського університету. Незважаючи на переслідування з боку КҐБ, люди щороку 22 травня приносили до пам’ятника квіти, читали вірші поета та співали пісні на його слова.
XS
SM
MD
LG