Доступність посилання

ТОП новини

Бойовики з «Аль-Каїди» ведуть бої з армією Лівану на півночі країни


Василь Зілгалов Прага, 22 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – На півночі Лівану, в районі табору палестинських біженців поблизу Тріполі, тривають бої між ліванськими армійськими підрозділами і бойовиками угруповання «Фатх аль-Ісламі», яке пов’язують з «Аль-Каїдою». Ліванська влада обвинувачує у цих бойових діях Сирію, яка використовує, на думку Бейрута, «Фатх аль-Ісламі» для спустошення півночі країни і зриву створення міжнародного трибуналу ООН щодо розслідування вбивства у 2005 році ліванського прем’єра Рафіка Харірі.

Зіткнення розпочалися минулої неділі в таборі палестинських біженців Нахр аль-Барід, коли ліванська поліція спробувала заарештувати бойовиків «Фатх аль-Ісламі», підозрюваних у пограбуванні банку. Під час цієї перестрілки загинуло близько сорока п’яти осіб з обох сторін. У перебігу боїв поблизу Тріполі вже вбито чимало мирних жителів. У самому таборі палестинців проживає майже 40 тисяч біженців.

Відомо, що Ліван загруз у трясовині політичної кризи між прозахідним урядом і ісламської опозицією, очолюваною рухом «Хезболла».

Ліванська влада обвинувачує в організації нападів бойовиків «Фатх аль-Ісламі» на територію країни сусідню Сирію. Ось що каже Радіо Свобода лондонський експерт Надім Шехаді: «Ця група, згідно з інформацією Організації звільнення Палестини, проникла на територію Лівану з території Сирії. Ці бойовики є відколотою частиною іншої сирійської групи, котрих більшість палестинських груп в Лівані не визнають. Час зіткнень вибраний тоді коли Рада Безпеки обговорює проблему створення міжнародного трибуналу щодо політичних вбивств у Лівані».

У згаданих боях поблизу Тріполі було вбито одного з підозрюваних у спробі підірвати поїзд в Німеччині 31 липня 2006 року. Вбитий бойовик Саддам ель-Хадждіб, за словами ліванських офіцерів, був четвертою за рангом людиною у керівництві «Фатх аль-Ісламі».

Лідер «Фатх аль-Ісламі» 50-річний Шакір аль-Абссі не приховує зв’язків з «Аль-Каїдою». Нагадаємо, що він був засуджений заочно йорданським судом в 2002 році за вбивство американського дипломата. Абссі також був ув’язнений і в Сирії але втік до Лівану.

Тим часом всі палестинські угруповання в Лівані засудили дії «Фатх аль-Ісламі». Відмежувалися від цих бойовиків і в «Хезболлі». Нагадаємо, що в Лівані проживає нині близько 400 тисяч палестинських біженців.
XS
SM
MD
LG