Доступність посилання

ТОП новини

Керування резолюцією ПАРЄ дозволить українським політичним силам досягти розв’язання політичної кризи, вважає Віктор Янукович


За словами голови уряду, резолюція щодо нинішньої політичної ситуації в Україні має велике значення для української держави. У понеділок президента Парламентської Асамблеї Ради Європи Рене ван дер Ліндена прийняв Президент України Віктор Ющенко. Як повідомив заступник голови Секретаріату Президента України Олександр Чалий, питання участі міжнародних посередників у врегулюванні політичної кризи в Україні під час зустрічі не обговорювалося.

Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Рене ван дер Лінден та Прем’єр- міністр України Віктор Янукович під час зустрічі. Київ, 22 травня 2007 р.
Про це Прем’єр-міністр України заявив під час зустрічі з президентом Парламентської асамблеї Ради Європи Рене ван дер Лінденом.

За словами голови уряду, резолюція щодо нинішньої політичної ситуації в Україні має велике значення для української держави: «Я переконаний, що представники політичних сил скористаються резолюцією ПАРЄ. І це буде корисно».

Прем’єр-міністр наголосив, що надає особливого значення своїй зустрічі з президентом Парламентської асамблеї Ради Європи, звернувши увагу на важливість прийняття рішення про проведення у Києві засідання комітету ПАРЄ з політичних питань.

"Дуже важливо, що в ПАРЄ було розглянуто ситуацію щодо України й ухвалено відповідну резолюцію, що має надзвичайне значення для країни", - заявив Янукович

У понеділок президента Парламентської Асамблеї Ради Європи Рене ван дер Ліндена прийняв Президент України Віктор Ющенко.

Як повідомив на брифінгу заступник голови Секретаріату Президента України Олександр Чалий, на зустрічі йшлося про те, яким чином Рада Європи і ПАРЄ можуть допомогти Україні знайти політичний компроміс, як імплементується остання резолюція ПАРЄ стосовно України.

За словами Олександра Чалого, питання участі міжнародних посередників у врегулюванні політичної кризи в Україні під час зустрічі не обговорювалося: «Президент України переконаний, що Україна не потребує посередництва у вирішенні політичної кризи. Українські політичні сили здатні знайти вирішення ситуації за рахунок своїх внутрішніх заходів».

Водночас заступник голови Секретаріату Президента повідомив, що Віктор Ющенко «вітав спроби Ради Європи через прийняття Резолюції ПАРЄ і додаткові консультативні поради і консультації сприяти вирішенню кризової ситуації в Україні». 19 квітня ПАРЄ схвалила резолюцію «Функціонування демократичних інститутів в Україні».

У ній ПАРЄ висловила стурбованість політичними подіями, що відбуваються в Україні впродовж останніх місяців. У резолюції наголошено, що проведення дострокових виборів є нормальною демократичною практикою для всіх країн – членів Ради Європи при врегулюванні політичної кризи, а також міститься заклик до пошуку всіма політичними силами компромісу.

Зустрічі Прем’єр-міністра та Президента України з президентом Парламентської асамблеї Ради Європи Рене ван дер Лінденом відбулися у рамках перебування Рене ван дер Ліндена в Україні для участі у засіданні політичного комітету Ради Європи.

У понеділок Президент Ющенко та прем’єр Янукович понад 5 годин обговорювали політичну ситуацію в Україні.

Керiвник прес-служби секретарiату Президента у понеділок повідомив, що зустрiч вiдбувалася «за закритими дверима».

Сьогодні у ранковій програмі Радіо Свобода депутат 5 скликання від Партії регіонів Тарас Чорновіл сказав: «Була домовленість про те, що вибори все ж таки відбудуться точно. Друге, що вони відбудуться найімовірніше в той період, коли їх можна провести чесно, тобто мова йде про осінь, а не про цей нав’язаний літній період. І деякі нюанси технічного забезпечення, по яких немає домовленостей. Це, в першу чергу, момент імперативного мандату».

Представник «Нашої України» Микола Оніщук вважає, що компромiсну дату виборiв можуть узгодити лише Ющенко і Янукович: “Що стосується самої дати, ми називали можливі дати. Природно, що представники опозиції пропонували главі держави, щоб це був липень, зокрема, 15 липня. Що стосується фракцій коаліції, то їхня рекомендована дата – це кінець вересня, жовтень. Це рівень компромісу, який має бути досягнутий між Президентом і Прем’єр-міністром”.

Раніше Президент Віктор Ющенко та прем’єр Віктор Янукович домовилися про проведення дострокових виборів до Верховної Ради та створення робочої групи, яка має напрацювати юридично-правовий механізм їх проведення.

За понад два тижні своєї діяльності представникам коаліції та опозиції не вдалося знайти компромісу щодо проведення позачергових виборів.

Матеріали до теми:

• Україна-ПАРЄ: довкола української кризи • Конституційна колотнеча триває • Оксана Забужко: «У нас зазвичай політикою називається стриптиз політичних еліт і розклади між ними, ця сама картярська гра, в яку вони бавляться. Значить Петя проти Васі, Вася проти Юлі, Юля проти Віті і так далі...» • Свобода слова у Росії і вплив російських ЗМІ на Україну • Конституційний Суд припинив розгляд Указу Президента про розпуск парламенту від 2 квітня • Третій тиждень перемовного марафону
XS
SM
MD
LG