Доступність посилання

ТОП новини

Про Олівера Дулича, майбутнє Косова і вбивць Зорана Джинджича – огляд бєлградської преси


Анамарія Рамач Бєлград, 22 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Обрання нового спікера парламенту, американо-європейський проект резолюції щодо остаточного статусу краю Косова, урочистості з приводу першої річниці незалежності Чорногорії та успіхи сербських спортсменів – такі основні теми нинішньої бєлградської преси.


Олівер Дулич – єдиний кандидат на посаду спікера сербського парламенту, за фахом він лікар-ортопед. Йому 37 років. У дев’яності роки був одним із лідерів масового студентського протесту проти режиму Слободана Мiлошевича. Депутатом вперше став, коли йому було 25 років. Незалежна щоденна газета «Данас» додає, що Дулич у майбутньому гратиме важливу роль на політичній арені.

Знову про майбутнє Косова

Незалежне агентство "Бета" поширило документ щодо Косова, який, за твердженням преси, Сполучені Штати Америки та Європейський союз запропонують Раді безпеки ООН замість резолюції, котрою 1999 року тимчасово регулювався статус Косова. Проурядова газета «Політика» проект резолюції назвала «пасткою». У Бєлграді вважають, що косовські албанці, котрі становлять більшість населення в провінції, на підставі документу могли б згодом проголосити незалежність.

А незалежний «Бліц» подає заяву держсекретаря США Кондолізи Райс, згідно з якою в проекті резолюції не йде мова про цілковиту самостійність Косова. Газета зазначає, що статус провінції спершу обговорюватимуть на саміті G8, а відтак в ООН.

Згадана газета нагадує, що з-поміж сербських урядовців вітальну телеграму президентові Чорногорії з приводу річниці незалежності надіслав лише глава держави Борис Тадич. Газета звернула увагу на те, що прем’єр-міністр Воїслав Коштуниця, котрий торік виступав проти незалежності сусідньої держави, не привітав чорногорців з річницею незалежності.

Вирок убивцям Джинджича

Завтра мають винести вирок обвинуваченим у скоєнні замаху на прем’єра Зорана Джинджича у березні 2003 року. Бульварна газета «Вечернє новости» у зв’язку з цим повідомляє, що вирок уже написаний, і нагадує, що прокуратура вимагає найсуворішого покарання, а саме – 40 років тюремного ув’язнення.

«Сербський прапор на даху світу»

Під таким заголовком щоденник «Політика» повідомляє про сербську експедицію на Гімалаї. Семеро альпіністів експедиції «Монт Еверест-2007», серед яких і одна жінка, 20 травня піднялися на найвищу точку на планеті. А щоденна газета «Голос Громадськості» першу сторінку присвячує сербській тенісистці Єлені Янкович, яка стала четвертою ракеткою світу. Газета передає, що на запитання американського журналіста про те, чи вона гратиме під американським прапором, Єлена відповіла: «Буду грати лише під сербським прапором» — залишаючись «гордою сербкою».

Матеріали до теми:

• Новий уряд Сербії сформували за півгодини до крайнього терміну, визначеного Конституцією • Обрання спікером парламенту Сербії ультраправого націоналіста поглибило політичну кризу в країні • Чому Росія гальмує виконання плану Марті Ахтісаарі з майбутнього статусу сербського краю Косово? • Рада Безпеки зважує долю Косово • Бути чи не бути Косову незалежним? Відповіді ще немає.
XS
SM
MD
LG