Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія пропонує активніше боротися з хакерами


Наталія Вікуліна Брюссель, 22 травня 2007 (RadioSvoboda.Uа) Єврокомісія пропонує, щоб Євросоюз приділяв більше уваги боротьбі з хакерством та іншими злочинами в Інтернеті. Таку ініціативу Єврокомісії представив її віце-президент, Комісар ЄС з юстиції Франко Фраттіні. У Брюсселі наголошують, що недавні атаки на веб-сайти однієї країни ЄС – Естонії ще підсилили потребу в скоординованих діях усього Євросоюзу проти кіберзлочинності.

В Україні, відповідно до ст. 361 Кримінального кодексу України, несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп''ютерів), автоматизованих систем, комп''ютерних мереж чи мереж електрозв''язку карається обмеженням волі на строк до п''яти років!
Інтернет давно став не тільки джерелом інформації, але й місцем скоєння злочинів. Шахрайство, підробки, поширення дитячої порнографії, відправка комп’ютерних вірусів, атаки на інформаційні системи, пропаганда тероризму – цей список кіберзлочинів можна продовжувати. Тільки у Британії число сайтів з дитячою порнографією зросло в період з 1997 до 2005 року на 1500 %, від атак на інформаційні системи страждає переважна більшість британського бізнесу – 89 % компаній.

Потрібна координація протидії

Єврокомісія пропонує не створювати нову політику щодо злочинів у Інтернеті, а краще координувати вже наявні зусилля всіх країн Євросоюзу. Для цього потрібна більша співпраця між правоохоронними органами, між державними і приватними структурами. За словами віце-президента Єврокомісії Фраттіні, необхідна також політична і юридична співпраця з третіми країнами та з промисловими колами.

Представник Єврокомісії Міхаель Карлін розповів про один такй приклад скоординованої протидії. Йдеться про співпрацю між компанією кредитних карток і відділом поліції, який бореться з дитячою порнографією. Поліція, що співпрацює з компанією кредитних карток, може отримати доступ до даних тих людей, які використовують кредитки,щоб платити за дитячу порнографію в Інтернеті. Таким чином поліція відстежує злочинців, каже чиновник Єврокомісії.

Уроки нападів на естонські сайти

Така співпраця вже існує в країнах Євросоюзу, але слід підняти її до всього європейського рівня.

Недавні узгоджені атаки на інформаційні системи члена ЄС Естонії ще більше засвідчили, що Єврокомісії і країнам Євросоюзу потрібно разом боротися з кіберзлочинністю, вважають у Брюсселі. Таллінн звинуватив Москву у нападах на веб-сайти естонського уряду після того, як Естонія вирішила перенести пам’ятник радянському солдату з центру своєї столиці.

Міхаель Карлін констатує, що напади на естонські сайти доказують, наскільки потрібна нова структура, у рамках якої європейські держави можуть співпрацювати, стикаючись з усіма загрозами в Інтернет-просторі, включаючи загрози ззовні.

Матеріали до теми:

• Кібернетичні атаки в Естонії: новий прояв технологічних війн?
XS
SM
MD
LG