Доступність посилання

ТОП новини

Корупція по-українськи


Тетяна Ярмощук Київ, 22 травня, 2007 рік (RadioSvoboda.Ua) – Більше третини українців вважають, що за останній час рівень корупції у країні зріс. Люди пояснюють це прагненням посадовців використовувати службове становище, відсутністю контролю за діями чиновників та недосконалістю українського законодавства. Про йдеться у звіті Американської агенції з міжнародної допомоги.

Не помастиш – не поїдеш?
Перший свій хабар Катерина дала в інституті, щоб їй на іспиті не “завалили” червоного диплома: “Одна викладачка ні з того, ні з сього, усім червонодипломникам почала ставити трійки. Потім товариші зі старших курсів нас “просвітили”, що насправді тітка просто хоче грошей. Тож поклала я у конвертик одного стодоларового папірця, іншого, п’ятдесятидоларового, і віддала лаборантці. Після чого отримала свою “п’ятірку”, а з нею і червоний диплом”, – розповідає Катерина.

Корупція – прийнятна

У звіті Американської агенції з міжнародної допомоги йдеться, що більше половини опитаних вважають корупцію прийнятною. Психолог Наталія Кухтіна зазначає, що люди просто адаптувалися:

“Звичка переростає у характер людини. Це абсолютно негативно, але є таке правило сьогодні, і тому люди це правило сприймають як нормальне, хоча це зовсім не нормально”.

Українські чиновники погоджуються, що сьогодні корупція в Україні стала глобальним злом. Заступник керівника Секретаріату Президента Іван Васюник:

“Сотні тисяч громадян щоденно потрапляють у корупційні тенета під час вирішення своїх життєвих проблем чи під час захисту у судах своїх інтересів. З іншого боку, депутати явно не з ідейних міркувань переходять з однієї фракції в іншу. Ні для кого не секрет, що державні інтереси далеко не завжди захищені. І перш за все – державними органами, які зобов’язані це робити”.

А що уряд?

Бажання боротися з корупцією декларує і Кабінет Міністрів. За словами першого віце-прем’єр-міністра Миколи Азарова, уряд планує активізувати співпрацю зі Сполученими Штатами у рамках американського проекту. На думку пана Азарова, це сприятиме покращенню міжнародного іміджу України: “Боротьба з корупцією є загальнодержавним пріоритетом, досить важким і тривалим процесом, але вкрай необхідним для покращення іміджу нашої держави серед іноземних інвесторів. Кабінет Міністрів України разом з усіма гілками влади вживає організаційних і практичних заходів щодо підвищення ефективності боротьби з корупцією, закликає до активної участі у цьому процесі усього українського суспільства”.

Всі називають корупцію головною бідою України – вона нищить економіку країни, унеможливлює її євроінтеграцію і отруює свідомість громадян. Адже українці призвичаїлися до того, що не помастиш – не поїдеш. І що корупційні скандали нагорі минають безкарно, залишаючи у пам’яті суми з дедалі більшою кількістю нулів.

Матеріали до теми:

• Корупція у державах Східної Європи обмежує їхню економічну свободу.
XS
SM
MD
LG