Доступність посилання

ТОП новини

Нурсултан Назарбаєв підписав закон про власне необмежене політичне право керувати Казахстаном


Василь Зілгалов Прага, 22 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – 66-річний казахський президент Нурсултан Назарбаєв, який править країною ще з кінця радянських часів, підписав у вівторок закон про зміни і доповнення до конституції країни. Ці поправки парламент Казахстану схвалив минулого тижня. Вони дають Назарбаєву виключне право балотуватися на посаду президента необмежену кількість разів. Експерти поки що не бачать якоїсь реальної альтернативи Назарбаєву в Казахстані.

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв
(AFP)
Попри обмеження президентського терміну двома п’ятирічними строками, Нурсултану Назарбаєву, як першому президентові, дозволили балотуватися на посаду необмежену кількість разів. Нагадаємо, що він за старим законом, є президентом на мінімум два семирічні терміни. Його другий семирічний строк завершується в 2012 році, але Назарбаєв має можливість керувати Казахстаном до кінця свого життя. Посилення впливу Назарбаєва

Регіональний експерт зі впливової лондонської стратегічної інформаційної групи «Джейнз», Метью Клементс, вважає, що ці зміни є свідченням посилення впливу Назарбаєва на політичне життя Казахстану: «Я думаю, що це є продовженням назарбаєвської політики, котра дає можливість чинному президентові посилити контроль над країною. Але разом з цією поправкою до конституції були й інші, які мають на меті продемонструвати Заходові прагнення казахів до демократії».

Клементс має на увазі ті поправки, які розширюють права парламенту щодо призначення глави уряду і трохи збільшують повноваження місцевого самоврядування. Хоча Казахстан залишається й надалі президентською республікою. Ще раніше експерти зауважували, що Назарбаєв обіцяв демократизувати політичні процеси в країні до 2009 року, коли його країна головуватиме в ОБСЄ.

Представники опозиції засудили зміни до конституції і зміцнення позицій Назарбаєва. Ось що сказав відомий незалежний політолог Казахстану Дос Кошин: «Зміни в конституції, згідно з якими з одного боку парламент отримав більше прав, а з іншого – Назарбаєву дається право обиратися необмежену кількість разів, я розцінюю так, що ми внесли себе до переліку недемократичних держав».

"Казахські мінеральні ресурси подолають усе"

Вже згадуваний Метью Клементс переконаний, що посилення ролі Назарбаєва в Казахстані не похитне позицій країни у світі з дуже практичної причини: «Я думаю, що міжнародна зацікавленість в казахських мінеральних ресурсах подолає ці занепокоєння так чи інакше».

Матеріали до теми:

• Назарбаєв у Берліні – званий гість, якому доводиться чути не тільки компліменти. • Україна ініціює створення нафтового консорціуму з Росією, Азербайджаном та Казахстаном.
XS
SM
MD
LG