Доступність посилання

ТОП новини

Восковий Янукович


Євгенія Вятчанінова Київ, 22 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Відтепер не треба стовбичити перед Кабміном, щоб побачити на власні очі Віктора Януковича. Досить завітати у київський Музей воскових фігур. У тамтешній колекції поповнення – штучний прем’єр-міністр України.

Немов живі
(RadioSvoboda.Ua)
У кімнатці 2 на 2 метри туляться трійко політиків. У центрі – глава держави Віктор Андрійович. На шиї у нього помаранчевий шалик. Праворуч від Президента підняла руку опозиціонерка Юлія Володимирівна. У її гардеробі теж домінує колір апельсинів. Зліва – у темно-синьому костюмі і смугастій краватці – Віктор Федорович. Обличчя у нього дещо засмагле. Директор Музею воскових фігур Олексій Сажин каже: “Відверто кажучи, несправжня лише вага. Решта, скажімо так, відповідає правді. Тому що, коли ми будемо дотримуватися ваги, уявіть, як їх буде переносити!”

“Сидиш, як ідіот, і дивишся в одну точку..”

Щоб виготовити один експонат, треба доволі часу і зусиль, каже Олексій Сажин. Спочатку збирають усю інформацію про постать. Згодом скульптор виліплює портрет цієї людини з глини. Потім фігуру відливають з воску і вставляють їй очні протези. Далі гример має зробити обличчя експоната справжнім, а постижер “вживити” кожну волосинку у віск і створити зачіску. Остання маніпуляція – виготовлення манекена і скріплення його із головою, а також підбір одягу.

Цю процедуру “пройшов” і український журналіст Микола Вересень. Причому він, на відміну від Віктора Федоровича, позував скульпторові сам. А це справжнє страждання, каже Микола Вересень: “Сидиш, як ідіот, і дивишся в одну точку, а він тебе міряє: підборіддя, вуха, ніс. Відстані, симетрію, гармонію шукає. Ну, важка справа! Тому що, якщо людина має мінливе обличчя, то треба схопити той характер. Робота, вона така сама цікава. Можеш собі уявити, як це робив який-небудь Мікеланджело Буонаротті!”.

У той час, як Віктор Федорович виголошував свої промови з екранів телевізора, пильне око стежило за ним, фіксуючи кожен його жест. Як наслідок – поява воскового Прем’єра поруч зі своєю супротивницею. “Хіба що у Музеї воскових фігур. Більше нема на що розраховувати Партії регіонів”, – учора у прес-клубі сказала Юлія Тимошенко.
XS
SM
MD
LG