Доступність посилання

ТОП новини

Новому керівникові компанії Siemens передусім доведеться зайнятися боротьбою з хабарництвом


Надія Кандиба Німеччина, 23 травня 2007 (RadioSvoboda.ua) — Німецький концерн Siemens переживає нині серйозну кризу, яку викликали корупційні скандали навколо його менеджерів. Майже місяць фірма перебувала без керівництва. Спочатку заявив про свою відставку голова наглядової ради Гайнріх фон Пірер, згодом — голова правління Клаус Кляйнфельд. І от тепер владний вакуум усунули. Починаючи від першого липня компанію очолить 49-річний австрієць Петер Льошер, який до цього працював у фармацевтичній галузі й для конкурента «Сіменса» General Electric.

Аналітики й біржа були спочатку здивовані, що вибір зроблено на користь Петера Льошера. Вперше за 160 річну історію концерну на його чолі став менеджер, який досі жодним чином не був пов’язаний із компанією.

Але саме цей факт нині може стати великою перевагою, оскільки новому керівникові ніхто не може закинути причетність до гучних корупційних скандалів, які розгорнулися навколо «Сіменса», вважає професор Мюнхенського університету, економіст Мануел Тайзен.

«Ніхто не знає пана Льошера. Але вже саме це є його першою перевагою. Він раніше жодним чином не був пов’язаний із „Сіменсом“ або з німецькою економікою. Водночас цей менеджер має великий міжнародний авторитет. І найголовніше — йому немає що закинути. На мою думку, це просто ідеальний кандидат», — сказав Тайзен.

Складні завдання посеред серйозної кризи

На Льошера чекають нелегкі завдання на «Сіменсі». Через корупційні афери це німецьке підприємство з давніми традиціями нині переживає серйозну кризу.

Концерн підозрюють у сплаті мільярдних хабарів, за допомогою яких компанія діставала замовлення за кордоном. Розслідування справи може тривати не один рік. Принаймні так стверджує журнал «Focus» із посиланням на представників юстиції.

Очікується, що наприкінці цього року мюнхенська прокуратура пред’явить «Сіменсові» перші обвинувачення. Отже, концернові слід чекати на серйозні штрафні санкції.

Працівники «Сіменсу» не на жарт стурбовані. Як заявив в інтерв’ю газеті Süddeutsche Zeitung голова ради працівників підприємства Ральф Гекманн, люди побоюються не тільки того, що їм доведеться більше працювати, щоб компанія могла заплатити всі штрафи — вони бояться також скорочень. Працівники «Сіменсу» тепер покладають усі надії на нового керівника.

Майбутній керівник компанії «Сіменс» уже встиг поспілкуватися з профспілками. Складається враження, що вони знайшли спільну мову. Як заявила рада працівників підприємства, Льошер пообіцяв зробити все, щоб уникнути ліквідації робочих місць.
XS
SM
MD
LG