Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні минув 60-денний ультиматум ООН про припинення Іраном збагачення урану. Чи будуть нові санкції світової спільноти проти Тегерана дієвими?


Василь Зілгалов Прага, 23 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Після завершення 23 травня 60-денного терміну, відведеного ООН на припинення Іраном його ядерної програми, Тегеран усе ж не підкорився вимогам світу. За даними доповіді МАГАТЕ, яку наводять інформаційні агенції, іранська влада продовжує швидкими темпами нарощувати потужності для виробництва збагаченого урану. Чи допоможе запровадження додаткових санкцій Ради Безпеки ООН зупинити ядерну програму Ірану?

Іран -- Ядерний завод у Нетанзі
(ISNA)
МАГАТЕ наголошує, що Іран продовжує збагачення урану, але експерти сумніваються, що з нього зараз можна виготовити потужну зброю.

У доповіді мовиться, що Іран має в ядерному центрі в Натанзі 1600 центрифуг для збагачення урану. З них працюють близько 1300.

Ці іранські центрифуги з труднощами збагачують уран до 5 відсотків, і такий продукт годиться лише для цивільних реакторів, а не для ядерної бомби, яку можна виготовити лише за наявності на 90 відсотків збагаченого урану. Про це повідомляє агенція «Асошієйтед Прес», яка цитує міжнародний звіт.

Критикують Іран, критикують і МАГАТЕ

Голова МАГАТЕ Мохаммед Ель-Барадей іще напередодні запропонував ставитися до іранської ядерної програми «реалістичніше». І, виходячи з уже наявної можливості Тегерана збагачувати уран, тільки заборонити Іранові виробляти «значну кількість промислового урану». Тобто, щоб ця кількість урану не перевищувала межу, за якою стає можливим створення Тегераном ядерної бомби.

Ця заява Ель-Барадея обурила не лише США, а й країни ЄС — Німеччину, Францію та Великобританію.

Сьогодні новий Президент Франції Ніколя Саркозі різко скритикував позицію Ірану, а також негативно відгукнувся на заяви керівника МАГАТЕ. Саркозі переконаний, що Іран має повністю виконати вимоги Ради Безпеки ООН, інакше будуть тверді санкції.

Чи зупинять іранську програму?

Лондонський аналітик Марк Фітцпатрік вважає, що ще рано стверджувати, що політика світової спільноти щодо Ірану зазнала невдачі. Хоча вона й не зупинила Іран, але, на думку дослідника, твердження про спроможність Ірану збагачувати уран усе ще перебільшені.

«У всякому разі, немає достовірних свідчень того, наскільки успішно функціонує ця ядерна програма Ірану», — звертає увагу аналітик.

Та й сам голова МАГАТЕ говорив про спроможність Ірану на сьогодні виробляти уран лише «для наукових цілей».

Представник США в МАГАТЕ Ґреґорі Шульте також вважає, що Іран іще не володіє стабільними промисловими технологіями збагачення урану, і тому варто змусити Тегеран зупинити його ядерну програму взагалі.

Іранський уряд зі свого боку наголошує, що прагне розвивати лише мирний атом.

Тепер варто очікувати дискусії з приводу сьогоднішньої доповіді МАГАТЕ і додаткових санкцій проти Ірану, вважають оглядачі.

Рада Безпеки ООН уже двічі запроваджувала такі санкції щодо Тегерана.

Матеріали до теми:

• Чи врятує конференцію з Договору про нерозповсюдження ядерної зброї нова заява Ірану? • “Ми хочемо вести з Іраном переговори.” Інтерв`ю із заступником державного секретаря США Ніколасом Бернзом • Держдепартамент США: Іран – головний спонсор тероризму • Іран каже правду чи дезінформує світ про свою ядерну програму, щоб зберегти право на її розвиток? • Іранський президент Махмуд Ахмедінеджад кинув новий виклик світові • Звільнені британські військові моряки повернулися на батьківщину з іранського полону
XS
SM
MD
LG