Доступність посилання

ТОП новини

«Міжнародна амністія» констатує порушення прав людини в Україні


Тетяна Ярмощук Київ, 23 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Расизм, антисемітизм, порушення прав біженців, застосування тортур правоохоронними органами, насильство у родинах — такі порушення прав людини далі стаються в Україні. Про це мовиться у звіті, який оприлюднила всесвітня правозахисна організація «Міжнародна амністія».

Представник управління верховного комісара ООН у справах біженців Сімона Волькен та президент правозахисного центру Ла Страда-Україна Катерина Левченко на оприлюдені щорічного звіту всесвітньої організації Міжнародна Амністія, щодо становища із правами людини у 150 країнах світу.
(RadioSvoboda.Ua)
(RadioSvoboda.Ua)
Україна порушує права біженців, які просять політичного притулку, каже представниця Управління Верховного комісара ООН у справах біженців Сімона Волькен.

За її даними, минулого року близько 2 тисяч осіб просили притулку в Україні. Близько половини з них перебували на західному кордоні. Майже всі ці прохання залишилися поза увагою тому, що осіб затримали під час спроби незаконно перетнути кордон із Євросоюзом.

«Міжнародна амністія» також звинувачує Україну у співпраці з Узбекистаном у «війні з терором», а саме в депортуванні до цієї країни біженців із неї, яких удома підозрюють у співпраці з ісламістами.

У 2006 році, в ніч із 14 на 15 лютого, 11 шукачів притулку примусово депортували з України до Узбекистану. Узбекистан видав ордери на екстрадицію цих людей у зв’язку з їхньою можливою причетністю до травневих подій 2005 року в Андижані, коли працівники силових структур в Узбекистані стріляли по мирних демонстрантах і вбили сотні людей.

Цих людей вислали з України, і більшість їх після судів, які правозахисники називають несправедливими, отримали досить суворі тюремні вироки. «Тобто можна сказати, що Україна видала цих людей у руки катів», — каже голова Української асоціації «Міжнародної амністії» Наталія Дульнева.

У звіті «Міжнародної амністії» мовиться також про численні факти насильства у сім’ях, тортури у правоохоронних органах та неналежні умови у виправно-трудових закладах в Україні.

Занепокоєння викликає й епідемія туберкульозу в українських в’язницях.

«Міжнародна амністія» відзначає також, що минулого року МВС постановило при затриманні повідомляти людям їхні права, однак міліціонери так і не отримали інструкцій, як це робити.

Матеріали до теми:

• Свобода преси та її вороги в Україні • Звіт Дому Свободи залишає Україну в категорії «частково вільних» держав • Посол США при ОБСЄ Джулі Фінлі: На пострадянських теренах з демократією ще чимало проблем • «Репортери без кордонів»: Становище зі свободою слова в Україні погіршилося порівняно з 2005 роком. • Експерти вивчають, як ЄС допомагає Україні боротися з тортурами і недостойним поводженням із людьми. • Права людини на пострадянському просторі під тиском. Рік 2006.
XS
SM
MD
LG