Доступність посилання

ТОП новини

Саміт у Брно - «факт присутності» важливий!


Людмила Ваннек Прага, 24 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні ввечері до чеського міста Брно почнуть з’їжджатися лідери 16 країн Центральної Європи. На дводенному саміті Президенти будуть обговорювати «сучасні проблеми і виклики, перед якими стоїть Центральна Європа» - таким є, власне, і гасло саміту.

Дискусії Президентів почнуться вже за вечерею, яку на честь гостей дає перша чеська леді Лівія Клаусова. Чи у цій вечері візьме участь і український президент – поки що не відомо, бо присутності Віктора Ющенка у Брно очікують лише в п’ятницю, коли заплановані зустрічі лідерів Центральної Європи у так званому двосторонньому форматі.

Про те, що український Президент приїде до Брно, ще в понеділок потвердив на брифінгу заступник керівника Секретаріату Олександр Чалий.

Чому ж у такий складний внутрішньополітичний період Президент все ж їде на Брнський саміт?

Директор Центру миру, конверсії та зовнішньої політики Олександр Сушко Радіо Свобода сказав: «Президенту України важливо перебувати в колі своїх європейських колег і донести до них свою точку зору на ті процеси, які відбуваються в Україні. І не тільки це. Факт присутності - він важливий. Навряд чи щось може трапитись в Україні за той день, коли Президента тут не буде, тим більше, що й Прем’єр-міністр неодноразово відлучався з України в ці кризові часи».

Не всі із запрошених 18-ти керівників держав зможуть взяти у саміті участь. Напередодні Президент Німеччини Кьолер та його колега зі Словенії Дрновшек повідомили про те, що не приїдуть.

Відтак дискусії про діалог із Євросоюзом, проблеми з Росією, питання Придністров’я та провінції Косово, як і гаряча протягом останнього часу тема розміщення американських ПРО на території Польщі та Чехії будуть обговорювати інші 16 лідерів, зокрема й український.

Політолог Олександр Сушко вважає, що, безумовно, всі ці теми так чи інакше зачіпають українські інтереси: «Є позиція України по питанню Косова і по питанню ПРО. Особливо щодо Придністров’я. Україна довгий час відігравала і відіграє одну з ключових ролей у процесі переговорів щодо Придністров’я і пошуку формули врегулювання».

Нинішній центрально-європейський саміт уже 14

Перший провели у 1993 році в австрійському Зальцбурґу. Тоді були присутні тільки 4 президенти – з Чехії, Угорщини, Німеччини та Австрії.

Чеське місто Брно виборювало право проведення цьогорічного форуму, адже він має стати найвидатнішою політичною подією в історії Морави. Чи готове місто прийняти гостей — перевіряв сам президент Вацлав Клаус, який презентуватиме колегам і свою книгу «Голуба, а не зелена планета» — йдеться про проблеми довкілля.

Гостям саміту планують показати заповідник Моравскі Крас і місця історичної битви під Аустерліцем.
XS
SM
MD
LG