Доступність посилання

ТОП новини

Чи забере Росія останки розвідника Миколи Кузнєцова на батьківщину?


Галина Терещук Львів, 25 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні у Львові перебувала делегація з Росії – зі Свердловської обласної думи, яка має намір розглянути питання про перепоховання праху Миколи Кузнєцова, героя Радянського Союзу, розвідника, який служив у Рівному і Львові і похований на Пагорбі Слави у місті Лева.

Ще на початку 90-их спілка воїнів ОУН-УПА висловлювалась проти увіковічення пам’яті Кузнєцова. Оскільки вважали, що на терористичні дії розвідника Кузнєцова німецькі війська реагували масовими репресіями проти українців. Тоді ж демонтували пам’ятник Кузнєцову і його забрали у Росію.

А 7 років тому ветерани війни зі Свердловська, батьківщини радянського героя, звернулись до міськради з проханням посприяти в перепохованні Кузнєцова на батьківщині. Такий лист надходив і від племінниці розвідника, яка мешкає в Росії. Відповідь Львова тоді була негативною.

УПЦ МП проти перезахоронення

Нещодавно молодіжна організація Свердловська «Ніколай Івановіч Кузнєцов» (НІК) зініціювала повернення праху Кузнєцова на батьківщину, зібрані навіть документи для того, щоб розпочати процедуру перепоховання. Але має бути політичне рішення думи.

Відтак до Львова приїхали представники обласної думи, щоб вивчити докладніше це питання і поспілкуватись з місцевою владою та проросійськими громадськими організаціями, загалом ознайомитись із ситуацією. Російські громадські інституції Львова проти того, щоб прах перевозити, так вважає і УПЦ Московського патріархату. Депутати з Росії мають намір ще порадитись із місцевими єпископами в Свердловську.

Депутати з Росії вагаються, а Львів готовий сприяти з перенесенням останків

Депутат Свердловської обласної думи Сергій Лазарєв каже, що він особисто проти перезахоронення. А Львівська обласна влада готова сприяти перепохованню останків радянського розвідника Миколи Кузнєцова, якщо Росія ухвалить таке рішення.

Натомість дехто із львівських істориків зазначає, що перш аніж перевозити останки, треба встановити, чи вони взагалі належать розвіднику Кузнєцову.

А тим часом депутати львівської міськради формують склад комісії, яка вивчатиме ситуацію із військовими цвинтарями у Львові і радянськими символами та пам’ятниками. Власне, за висновками цієї комісії, львівські депутати мають намір демонтувати символи більшовицько-тоталітарного режиму у Львові.
XS
SM
MD
LG