Доступність посилання

ТОП новини

У Європі засуджують застосування сили в українському конфлікті


Наталія Вікуліна Брюссель, 25 травня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Застосування сили в політичному конфлікті в Україні викликає надзвичайне занепокоєння, вважає заступник голова Делегації Європарламенту у зв''язках з Україною Чарльз Таннок. Інший заступник цієї ж делегації Анджей-Томаш Запаловський заявив, що для Євросоюзу є неприпустимим, якщо якась зі сторін конфлікту в Україні виграє за допомогою сили.

Україна ніколи не застосовувала насилля, у тому числі під час Помаранчевої революції, й тому нинішні події викликають величезне занепокоєння, заявив Радіо Свобода Чарльз Таннок: “Я думаю, що нині відбувається дуже тривожне погіршення ситуації. Я сподіваюся, що це лише один інцидент, що верховенство право буде знову відновлено”.

Проба сил із використанням зброї?

А євродепутат від Польщі Анджей-Томаш Запаловський уважає, що в Україні відбулася проба сил із використанням зброї. За його словами, зі спілкування з українськими політиками він дійшов висновку, що обидві сторони розуміють – застосовувати силу є неприйнятним. Водночас європарламентар застеріг, що закулісні гравці в Україні не повинні перемогти за допомогою силового варіанту.

Анджей-Томаш Запаловський: “Для Євросоюзу буде неприпустимим, якщо якась із конфліктуючих сторін виграє, використовуючи силу. Український доробок у розбудові демократії і громадянського суспільства мусить бути збереженим. Це і є в центрі усіх переговорів із ЄС”.

А вже колишній голова Делегації Європарламенту у зв''язках з Україною, євродепутат від Нідерландів Ян-Марінус Вірсма назвав передчасними спекуляції про те, що в Україні може розпочатися громадянська війна.

Ян-Марінус Вірсма: “Я думаю, що більшість людей в Україні достатньо розумні, аби збагнути, що це країні не потрібно. Сподіваюся, що застосування сили було лише одним інцидентом. Інакше це може стати серйозною проблемою”.

Пан Вірсма також зауважив, що якщо Україна не буде здатна вирішити внутрішні проблеми, їй буде дуже складно наблизитися до Євросоюзу.

Перепідпорядкування військ – поганий знак?

Експерт Центру європейської політики у Брюсселі Аманда Акчакоджа називає поганим знаком те, що президент України Віктор Ющенко підпорядкував собі внутрішні війська – дослідниця припускає, що тим самим український лідер відмовляється від проведення діалогу. Водночас Акчакоджа зазначила, що Ющенко розумний чоловік і може піти шляхом громадянської війни тільки в останню чергу.

А про вплив силових подій в Україні на її відносини з Євросоюзом експерт Аманда Акчакоджа сказала: “Я впевнена, що переговори про посилену угоду будуть продовжуватися. Але ясно, що останні події могли б бути дуже негативним сигналом щодо реформ в Україні, демократії, верховенства права тощо. Тож я не думаю, що це позитивний сигнал. Тому що дійти до точки, коли використовують сили безпеки, – це насправді останній сценарій, який є надзвичайно негативним. Скажу достатньо відверто – сторони говорять уже впродовж 2 місяців, вони мали б уже знайти якийсь вихід із ситуації. Для людей України дуже складно жити в такому середовищі, коли навколо відбуваються лише негативні події”.

Матеріали до теми:

• Німеччина занепокоєна політичним протистоянням в Україні • Лех Валенса: Прошу, благаю! Хай в Україні переможе здоровий глузд! • Гра м’язами: що відбувається у силових структурах і довкола них? (Прямий ефір) • Німецький експерт: політична криза в Україні – серйозне випробування і для відносин Києва з ЄС • Президент Чехії закликає українських лідерів шукати спільну мову, а не виштовхувати один одного з політики
XS
SM
MD
LG