Доступність посилання

ТОП новини

Президент, прем’єр і спікер домовилися, що дострокові вибори Верховної Ради будуть 30 вересня


За словами Президента, тепер можна сказати, що політична криза в Україні завершена і знайдено компроміс, який її врегульовує. Учасники політичних консультацій вирішили, що Верховна Рада 5-го скликання збереться 29—30 травня і ухвалить низку рішень, необхідних, зокрема, для дострокових виборів. Учасники переговорів домовилися не допускати громадянського протистояння і не втручатися в діяльність судової влади і правоохоронних органів. Президент, Прем’єр-міністр і Голова Верховної Ради оголосили про ці домовленості близько 4-ї години ранку в неділю після закінчення політичних консультацій у Секретаріаті голови держави, які тривали від суботи.


За словами Президента, тепер можна сказати, що політична криза в Україні завершена і знайдено компроміс, який її врегульовує.

«Україна виходить набагато сильнішою з цієї кризи. Дорога переговорного процесу, яка була пройдена, показала, що ми знаходимося в обставинах, коли демократичні засади стають домінуючими, в тому числі і при врегулюванні таких досить серйозних політичних криз. Мені приємно, що цим Україна засвідчує дорослу демократію», — наголосив Віктор Ющенко.

Учасники переговорів домовилися не допускати громадянського протистояння і не втручатися в діяльність судової влади і правоохоронних органів «поза межами своєї компетенції».

Президент, Прем’єр-міністр і Голова Верховної Ради оголосили про ці домовленості близько 4-ї години ранку в неділю після закінчення політичних консультацій у Секретаріаті голови держави, які тривали від суботи.

Учасники політичних консультацій вирішили, що Верховна Рада 5-го скликання збереться 29—30 травня і ухвалить низку рішень, необхідних, зокрема, для дострокових виборів.

Ці вибори мають відбутися без апеляцій до жодних інституцій, сказав Віктор Ющенко у відповідь на запитання про можливу роль у цьому ухвал Конституційного Суду.

Підставою для виборів сторони домовилися вважати складення повноважень депутатами фракцій «Нашої України» і БЮТ і скасування виборчих списків цих блоків. Відтак Президент має видати за цими обставинами новий указ про дострокові вибори.

Віктор Янукович додав, що нинішня домовленість дасть змогу провести вибори на законних підставах.

Зокрема, вирішено змінити особовий склад ЦВК, щоб у ній були представлені Президент, Кабмін, коаліція і опозиція. Протягом чотирьох місяців, що залишаються до виборів, мають також створити державний електронний реєстр виборців.

У спільній заяві, яку керівники України підписали за результатами переговорів, ідеться про три пакети законодавчих актів, які має ухвалити Верховна Рада: проекти політичних рішень, підготовані Робочою групою з підготовки дострокових виборів; деякі документи, за які голосували депутати від більшості розпущеної Верховної Ради з початку квітня до кінця травня й які треба переголосувати наново; і закони щодо вступу України до СОТ і з соціально-економічних питань. Конкретні законодавчі акти перелічені в трьох додатках до спільної заяви.

Виступаючи поночі перед журналістами, Віктор Ющенко подякував усім політичним силам за їхні зусилля в перебігу переговорів. Він також окремо подякував Вікторові Януковичу і Олександрові Морозу і потис їм руки й назвав їх «партнерами».

Як сказав Президент, учасники консультацій вирішили разом піти на фінальний матч Кубка України з футболу між київським «Динамо» й донецьким «Шахтарем» увечері в неділю в Києві.

За словами Ющенка, він планує особисто вручити Кубок переможцеві.
XS
SM
MD
LG