Доступність посилання

ТОП новини

Кримська реакція на підписання «мирної угоди» в Києві


Володимир Притула Сімферополь, 28 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — У Криму місцеві політики по-різному сприйняли повідомлення про підписання «мирної угоди» в Києві. Комуністи засуджують, помаранчеві — вітають, а проросійські радикали кажуть, що Криму це не стосується.

У Криму вихідний, тож чиновників і політиків піймати практично неможливо, попри те що в Україні уже реально розпочинається виборча кампанія. Втім, дехто все ж останнє ставить під сумнів.

Лідер кримських рухівців Леонід Пилунський каже, що він гаряче підтримує учорашні домовленості, які розблокували процес проведення дострокових виборів, однак скептично ставиться до їхнього виконання владною коаліцією. За його словами, існує «реальна небезпека того, що коаліціянти знову намагатимуться хитрувати і вкотре зірвуть виконання домовленостей».

Лідер кримських комуністів, депутат ВР України 5 скликання Леонід Грач
(RadioSvoboda.Ua)
Лідер кримських "регіоналів", депутат ВР Криму Григорій Йоффе
(RadioSvoboda.Ua)
Не до кінця упевнений у тому, що вдасться повністю виконати угоду між Президентом, Прем’єром та спікером щодо позачергових виборів, і один із чільних кримських «регіоналів» Григорій Йоффе. Водночас він каже, що ця домовленість «є вкрай важливою і повертає політичну ситуацію в країні у правове поле».

Союзники «регіоналів», кримські комуністи, думають інакше. Їхній лідер Леонід Грач виступив із заявою, в якій назвав порозуміння між Віктором Ющенком, Віктором Януковичем та Олександром Морозом «публічною відмовою від демократичної системи управління державою». «Рішення з доленосного питання ухвалене не з допомогою конституційних процедур, а закулісною нічною домовленістю, практично за спиною суспільства», — заявив Леонід Грач.

Тим не менше комуністи, як виглядає, першими розпочали підготовку до позачергових виборів, оголосивши про створення «Всеукраїнського антифашистського фронту» і початок «Всеукраїнського політичного страйку».

Лідер Меджлісу кримськотатарського народу, депутат ВР України 5 скликання Мустафа Джемілєв
(RadioSvoboda.Ua)
Кримські татари за вибори, проросійські радикали — проти

Починають готуватися до виборів і в Меджлісі кримськотатарського народу. Там повідомили, що ще вирішують, у союзі з якою політичною силою йтимуть, але сподіваються на створення «помаранчевого» «мегаблоку».

До речі, лідер Меджлісу Мустафа Джемілєв виявив неабиякий хист до прогнозів. Тиждень тому в інтерв’ю Радіо Свобода він заявив, що позачергові вибори доцільно провести наприкінці вересня.

І взагалі проти участі кримчан у виборах Верховної Ради України представники деяких радикальних проросійських організацій Криму. Зокрема, один із активістів Народного фронту «Севастополь — Крим — Росія» Валерій Подьячий заявив, що Крим — «незаконно анексована Україною територія», і тому тут не може бути «демократичних виборів, а тим більше — до українського парламенту».

Матеріали до теми:

• Білі плями нічних домовленостей: яке підводне каміння може чекати політиків на шляху до дострокових виборів? (Прямий ефір) • Леонід Кравчук: "Я згадую слова Шарля де Голля – “хто не вміє управляти – той обов’язково стає узурпатором” (Інтерв''ю) • Україна має йти в Європу, незважаючи на політичні баталії • Світова преса широко коментує політичний компроміс в Україні для виходу з кризи • Крапка чи кома нічних домовленостей? • У Європі вітають завершення української кризи, а у Росії лише сподіваються на її завершення
XS
SM
MD
LG