Доступність посилання

ТОП новини

Світова преса широко коментує політичний компроміс в Україні для виходу з кризи


Олекса Семенченко Лондон, 28 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Провідні світові видання пишуть про драматичне закінчення української політичної кризи.


Впливова британська газета “Financial Times” навіть вміщує світлину рукостискання Віктора Ющенка з політичними опонентами по завершенні нічних перемов на першій шпальті. Щоправда, з цього фото редактори чомусь «усунули» спікера Верховної Ради п’ятого скликання Олександра Мороза.

Матеріал, присвячений останнім подіям в Україні, що його публікує в понеділок британська газета “Times” , називається «Кризу відвернуто вчасно для фіналу кубку з футболу». В статті мовиться: «Найгірша політична криза в Україні від часу Помаранчевої революції 2004 року драматично завершилася якраз вчасно, щоб ворогуючі політики могли повболівати за суперників у найбільшому футбольному матчі сезону… Рішення (призначити вибори на 30 вересня) поклало край семитижневому протистоянню, що погрожувало вилитися у насильство у вихідні, коли сторони боролися за контроль над силами безпеки», — зазначає британське видання.

Україна як мірило деморалізації у США

Американська “Washington Post” містить статтю, в якій події в Україні розглядаються трохи в іншому ракурсі. Газета питає: «Що стається, коли Захід бачить, як якась країна бореться за встановлення нового політичного порядку після десятиріч репресій, але відсторонюється від допомоги їй?»

Видання вважає: тест такого відсторонення Заходу нині відбувається в Україні. «Три роки тому, коли так звана „програма свободи“ президента Буша набирала обертів, Україна була в її фокусі… Після Помаранчевої революції Віктор Ющенко деякий час був фаворитом у Вашинґтоні, і робилися навіть зусилля, щоб швидко надати Україні членство у НАТО. Зміна, яка сталася відтоді, є ще одним виміром того, наскільки деморалізована адміністрація США відійшла від своїх амбіцій і від підтримки світу поза межами Близького Сходу».

“Washington Post” відзначає, що під час останньої кризи в Україні адміністрація Буша і союзники у НАТО були фактично невидимими: «Контакт між офіційними чинниками США та ворогуючими сторонами в Україні головним чином зводився до рівня американського посла в Києві та посадовців із європейських проблем у Державному департаменті. Коли високий радник Януковича, колишній міністр закордонних справ Костянтин Грищенко приїхав минулого тижня до Вашинґтона лобіювати більше американське втручання, йому було складно домовитися про зустріч у Раді національної безпеки або в офісі віце-президента».

Газета робить припущення щодо того, що може трапитися в Україні без західної допомоги: «Можливо, Україні вдасться прорватися, бо виглядає, що більшість її лідерів більш зацікавлені у моделі демократичної Польщі, ніж путінської Росії. Можливо, Росії вдасться зробити Україну політичним сателітом, як вона це намагалася 2004 року. А можливо, хаос далі поглиблюватиметься, вибухне насильство, і країна почне розвалюватися, як Югославія в 90-х роках або Ірак. Якщо так, то це буде не через те, що США намагалися насадити демократію, а навпаки, через те, що не робили цього».

Януковича переконав Ахметов?

“Financial Times” повідомляє, що досягнення угоди щодо дати нових парламентських виборів дехто розглядає «як перемогу прозахідного пана Ющенка, якому вдалося переконати пана Януковича, що тяжіє до Москви, піти на крок, який може призвести до втрати влади владною коаліцією».

Газета вважає, що важливу роль у переконанні Прем’єр-міністра відіграв Ринат Ахметов. Речник компанії Ахметова Джок Мендоза-Вілсон повідомив британському виданню, що великий бізнес дедалі більше розчаровувався у політичному глухому куті й прагнув компромісу: «Великий бізнес хоче стабільності, і це те, чого ми хочемо від політиків».

А “International Herald Tribune” пише: «Угода створює сцену для нового політичного сезону, який абсолютно певно відображатиме політичний, етнічний та економічний поділи, які є прокляттям України з часу суперечливих президентських виборів 2004 року».

Матеріали до теми:

• Білі плями нічних домовленостей: яке підводне каміння може чекати політиків на шляху до дострокових виборів? (Прямий ефір) • Леонід Кравчук: "Я згадую слова Шарля де Голля – “хто не вміє управляти – той обов’язково стає узурпатором” (Інтерв''ю) • Україна має йти в Європу, незважаючи на політичні баталії • Кримська реакція на підписання «мирної угоди» в Києві • Крапка чи кома нічних домовленостей? • У Європі вітають завершення української кризи, а у Росії лише сподіваються на її завершення
XS
SM
MD
LG