Доступність посилання

ТОП новини

Румунська кінострічка вперше перемогла на Каннському фестивалі


Наталка Кудрик Рим, 28 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — У Каннах минулої ночі відлунали прощальні тріумфальні акорди 60-го кінофестивалю. Але учорашня церемонія залишила осторонь зірок кінематографу — натомість нагородами віншували маловідомих митців. Один із них, румунський режисер Крістіан Мунджу, отримав «Золоту пальмову гілку» за стрічку «4 місяці, 3 тижні і 2 дні».

Картині малознаного режисера Крістіана Мунджу ще на початку фестивалю віщували «Золоту пальмову гілку». Кінороботу називали гарною несподіванкою конкурсу, у якому змагалися 22 фільми.

Стрічка під назвою «4 місяці, 3 тижні і 2 дні» — це сумна побутова історія часів комуністичного режиму в Румунії. Дві студентки, одна з яких завагітніла, намагаються провернути ризиковану справу з нелегальним абортом.

Глядачі і критики були вражені художнім зображенням життя часів тоталітаризму. Але фільм свідчить, що і в тій сумній реальності існує і дружба, і моральність. Головні героїні переживають страх та тривогу, що робить стрічку схожою на фільм жахів.

Малобюджетна картина — лише друга робота режисера Мунджу і перша перемога Румунії на Каннському фестивалі.

Задоволений міжнародним визнанням, Крістіан Мунджу наголосив, що успіх його картини — гарний сигнал для недорогого кіно. А те, що головну нагороду дали йому, практично невідомому режисерові, Мунджу називає «дуже відважним кроком».

Одним із головних підсумків Каннського фестивалю, вважають критики, є той факт, що державна підтримка культурних проектів, зокрема, кіновиробництва, цілком можлива. І тріумф Румунії на цьогорічному конкурсі — яскравий приклад того: адже стрічка «4 місяці, 3 тижні і 2 дні» була учасницею румунського національного проекту щодо висвітлення тоталітарного режиму в кіно.
XS
SM
MD
LG