Доступність посилання

ТОП новини

Крапка чи кома нічних домовленостей?


Тетяна Ярмощук Київ, 28 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Завершення політичної кризи чи перехід у латентну фазу? Чи є домовленості між Ющенком, Януковичем та Морозом остаточними? Чи поставили вони крапку у жорсткому протистоянні, яке тривало останні два місяці?


Нічні домовленості Президента, Прем’єра та спікера зовсім не означають завершення політичної кризи, вважають представники Компартії. Олександр Голуб в інтерв’ю Радіо Свобода заявляє, що на основі цих домовленостей «абсолютно неможливо провести законні вибори», а без цього політична криза не може бути вичерпана.

Крім того, каже парламентар-комуніст, фракція КПУ наполягатиме, щоб позачергові вибори відбулися і парламентські, і президентські — за його словами, проведення лише парламентських виборів не вирішує проблему протистояння між певними інституціями влади в Україні.

На думку ж найбільшої політичної сили коаліції, Партії регіонів, домовленості між Ющенком, Януковичем та Морозом стануть остаточними, якщо опозиційні фракції погодяться скласти депутатські мандати.

Заступник керівника фракції Василь Кисельов нагадує: одна з умов, щоб вибори відбулися 30 вересня, — щоб 151 депутат від опозиції склав свої повноваження і в Президента відтак були абсолютно легітимні підстави вважати парламент недієздатним і на цій підставі він міг видати указ про дострокові парламентські вибори.

Опозиція ж вважає, що перемови, які відбувалися в ніч із суботи на неділю, вже розставили всі крапки над «і». Що ж стосується складання депутатських мандатів, то, на думку нашоукраїнця Бориса Беспалого, це суто технічний момент.

Прагматичний компроміс іще не вичерпав усю політичну кризу

Політолог Андрій Єрмолаєв називає угоду між Ющенком, Януковичем та Морозом прагматичним компромісом.

«Українська політична криза останні місяці мала новий якісний вимір: криза влади як конфлікт повноважень. У цьому сенсі була підведена риска саме під кризою влади. Але, якщо говорити про кризові тенденції в українській політиці, то цим політична криза як така не вичерпується. Політична криза — це стан стосунків гравців у політичній системі. На жаль, до цього часу війна політичними, інформаційними інструментами буде зберігатися», — вважає політолог.

Завтра ж усі парламентарі мають зібратися у стінах Верховної Ради і почати ухвалювати необхідні для дострокових виборів документи, про що й домовлялися Президент, Прем’єр та спікер.

Матеріали до теми:

• Білі плями нічних домовленостей: яке підводне каміння може чекати політиків на шляху до дострокових виборів? (Прямий ефір) • Леонід Кравчук: "Я згадую слова Шарля де Голля – “хто не вміє управляти – той обов’язково стає узурпатором” (Інтерв''ю) • Україна має йти в Європу, незважаючи на політичні баталії • Світова преса широко коментує політичний компроміс в Україні для виходу з кризи • У Європі вітають завершення української кризи, а у Росії лише сподіваються на її завершення
XS
SM
MD
LG