Доступність посилання

ТОП новини

Коаліція та опозиція зберуться разом. Парламент відновлює роботу


Київ, 29 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні парламентарі зберуться на погоджувальну раду, після чого має розпочатися засідання. Чи встигне за два дні Верховна Рада ухвалити необхідні зміни до законодавства, про що домовилися Президент, Прем’єр та спікер? Чи вдасться коаліції та опозиції порозумітися у сесійній залі?

Президент, Прем’єр та Голова Верховної Ради домовилися, що необхідні законопроекти мають бути ухвалені упродовж двох днів. Втім, на думку декого із представників коаліції, це буде не так швидко. Соціаліст Віталій Шибко в інтерв’ю Радіо Свобода заявив:

“У першу чергу треба розібратися з указами Президента. Друге – потрібно, щоб президентська гілка влади визнала закони, які були ухвалені з 2 квітня. Я не думаю, що це така скора робота. Тому що це буде знову порушення регламенту, порушення Конституції. Особисто я гадаю, що має бути процедура згідно з регламентом”.

На думку нашоукраїнця Михайла Поживанова, для ухвалення необхідних законодавчих ініціатив вистачить і доби:

“Можна все голосувати пакетом, можна окремо. Але я думаю, що однієї доби вистачить для того, щоб усі ці законодавчі акти повністю проголосувати. Ми можемо погодитися зі змінами до Держбюджету, бо це пенсії, зарплати, ми можемо погодитися на зміни до виборчого законодавства, котрі потрібні. А решта, я думаю, може трохи почекати”.

Чи погодиться 151 опозиціонер скласти депутатський мандат?

Під час ухвалення законодавчої бази, необхідної для проведення дострокових виборів, виникатимуть підводні течії, каже в інтерв’ю Радіо Свобода політолог Олександр Дергачов:

“Можуть бути ситуації, коли керівники фракцій, які у дуже вузькому колі повирішували все, не зможуть забезпечити достатньої дисципліни. Думаю, що все одно дисциплінована більшість знайдеться і можна буде працювати”.

Сьогодні стане ясно, чи погодиться 151 опозиціонер скласти депутатський мандат, каже Олександр Дергачов, оскільки саме це і буде вирішальним.

Коаліція наголошує, що одним із пунктів домовленостей є складання опозицією депутатських повноважень, на основі чого Президент і має видати Указ про розпуск Верховної Ради. Сьогоднішній день має продемонструвати, наскільки міцними були домовленості в ніч проти Трійці і наскільки врегульованою є виснажлива політична криза.
XS
SM
MD
LG