Доступність посилання

ТОП новини

ВАГА ПОЛІТИЧНИХ ДОМОВЛЕНОСТЕЙ. Що переважить — компромісні рішення чи закони?


ГЛАС НАРОДУ: /images/photo/question_50.jpg Чи закінчилася політична криза? /images/photo/SL_29.05.2007_n1.jpg Іван, працює в сфері виробництва: - Якщо три великих керівника так сказали, то воно повинно виконуватися. Хоча сумнівів дуже багато. /images/photo/SL_29.05.2007_n2.jpg Оксана, агент з нерухомості: - Я думаю, це просто аби заспокоїти людей. Те, що зараз ВР пообіцяла зібратись, але не зібралась, це їхня байдужість до всього. /images/photo/SL_29.05.2007_n3.jpg Микола Корнійович, пенсіонер: - Те, що вони домовилися, це прогрес. Я думаю, що вже конфлікт буде зменшуватися. Це були політичні амбіції. На Майдані забрали оці намети, біотуалети... аж легше дихати стало! /images/photo/SL_29.05.2007_n4.jpg Інна, юрист: - Це лише початок. Після виборів нічого не зміниться. Люди були на межі відчаю, треба було заспокоїти народ, то вони домовилися. /images/photo/SL_29.05.2007_n5.jpg Анатолій, лікар: - Політична криза, вона не має завершення до викорінення корупції. Всі ми полегшено зітхнули, бо став відчутний здоровий глузд. Всі ці міжусобні війни політичні, вони не мають завершення. Надія Шерстюк, Віола Бурда /images/photo/Yusch_Mozro_Yanuk_29.05.07.jpg Голова Верховної Ради Олександр Мороз, Президет України Віктор Ющенко і Прем''єр-міністр України Віктор Янукович після завершення переговорів у Секретаріаті Президента. Київ, 27 травня 2007 року. (TASS) Результатом 7-годинних перемовин між президентом, спікером і прем’єр-міністром в ніч з 26 на 27 травня стало “врегулювання політичної кризи” і призначення дострокових виборів на 30 вересня. До цього домовилися, за словами Віктора Ющенка, сторони -“переможці”. Президент на два дні призупинив дію указу про розпуск парламенту. За Верховною Радою і власне коаліцією залишилися їхня частина зобов’язань - ухвалити закони, серед них і зміни до виборчого законодавства, а 151 народний обранець має скласти депутатські повноваження, аби президент мав конституційні підстави для розпуску парламенту. Чи виконає коаліція свої зобов’язання? Чому закони "підганяються" під домовленості політиків? Чи є компроміси політиків вищими за Право?

Перемога чи перемир’я?

Два дні цілком досить, щоб залагодити юридичні аспекти домовленостей, вважає голова фракції Партії регіонів Раїса Богатирьова. Вона запевняє, що депутати встигнуть ухвалити відповідні закони: “90% питань погоджені між політичними силами, у той час, як 10% розбіжностей "вимагають політичного рішення від керівників політичних сил та керівників фракцій".

Натомість її колега по фракції Євген Лапін переконаний, що домовленості і їхня реалізація – це різні речі: “Робота над законами триває. Законів в остаточному варіанті ми ще не бачили, тому будемо готуватися, щоб їх приймати. Це робочий процес. Він повинен ґрунтуватися на законодавчій базі, а не на якихось віртуальних розмовах.”

Домовленість - це лише перемир’я, а не перемога, вважає депутат-“нашоукраїнець” Лесь Танюк. Кризові питання, на його думку, так і лишилися: “Не вирішена проблема з Генеральним прокурором, з ЦВК, з Конституційним Судом. Очевидно, якісь домовленості там ідуть, через те все затягується”.

Народний депутат з фракції КПУ Петро Цибенко також вважає, що де-факто політична криза в державі не минула. На його думку, найголовніше питання – в чому полягає конституційна основа для проведення позачергових виборів? Адже Конституційний Суд ще не виніс рішення щодо відповідності Основному закону держави президентських указів.

Ярослав Сухий: “Такого немає – я зупиняю указ на 2 дні! Це статевий акт можна зупинити. Я на погоджувальній раді запитав: тут у нас є психічно здоровий юрист, який може це пояснити?”
Домовленості Президента, Прем’єра та спікера тільки притишили кризу, але не вирішили її, переконаний БЮТівець Володимир Полохало. Водночас ті, хто нібито тепер має реалізовувати домовленості свого лідера — Партія регіонів— не знають, як це зробити законно, бо теорія далеко від практики, а політика від права, обурюється регіонал Ярослав Сухий.

Після підписання і невиконання універсалу між коаліцією і Президентом Віктор Ющенко кілька разів заявляв, що домовленостям більше не віритиме. Втім, суто на домовленостях нібито була розв''язана майже чотиримісячна політична криза. Після кількох судових позовів і навіть рішень, після "гри м''язами", тобто стягування внутрішніх військ, і після тяганини із призначеннями та звільненнями конституційних суддів. Чи має кожна зі сторін, зокрема, Президент, гарантії того, що коаліція дотримається усіх домовленостей? Розмірковує соціаліст Євген Філіндаш: “Як показує досвід, жодних гарантій в українській політиці бути не може. Якщо весь пакет законодавчий буде ухвалений, то ці гарантії вже матимуть силу закону. Тоді, очевидно, вони будуть реалізовані”.

Українська політика – бої без правил

Політика – гра, а політики – це азартні гравці, часом серед них трапляються справжні “ігромани”, залежні від гри люди, каже соціопсихолог Олег Покальчук. Будь- яка гра передбачає правила. У цивілізованих країнах це як мінімум закон, а в деяких - навіть мораль. В українській політиці немає правил. Уявити можна так, що на одному полі є кілька команд. Продовжує політолог Олесь Доній: “У нас політики грають – один у футбол, інший в регбі, третій в стрибки у довжину. Постійні підозри у непідкупності суддів. Ця гра абсолютно не передбачувана”.

Правила в українській політиці є, каже перший президент незалежної України Леонід Кравчук. Це Конституція. Але те, що відбувається зараз, ненормально: “Якщо б політики хотіли стати на грунт права, на грунт розуму, то є єдиний шлях – поважати закон і Конституцію і повернутись у правове поле.” Якщо закони недосконалі, то краще вже домовлятися, розмірковує грузинський кореспондент Радіо Свобода Коба Ліклікадзе. У Грузії, за словами ескпертів, після Трояндової революції старий режим не отримав жодних шансів. Це був, висловлюючись термінологією боксу, не нокдаун, як в Україні, а нокаут. Чи завжди треба демократію відстоювати з кулаками? З досвіду своєї країни Коба Ліклікадзе каже, що все ж таки проблеми мають вирішуватися у демократичний спосіб.

Політична криза тимчасово вщухла. Залишаються юридичні питання: хто ж в Україні Генпрокурор? Що робити із Конституційним Судом, навколо суддів якого тривають судові суперечки? Як юридично оформити всі домовленості політиків?.. Питання, які вирішувалися політичною волею, опинилися поза правом. Далі буде...

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:

Матеріали до теми:

• Хто чи що стоїть на заваді достроковим виборам? (Прямий ефір. Гості Свободи: директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов та виконавчий директор Центру “Софія” Володимир Лупацій.) • Пауза у боротьбі за владу в Україні; Росія повторює в Україні спробу 2004 року; Криза в Україні минула? — Поки що… (європейська преса) • «Європі потрібна стабільна Україна» — керівник делегації Європейського Парламенту Адріан Северин в інтерв’ю Радіо Свобода • Євродепутати розпочинають візит до України • Білі плями нічних домовленостей: яке підводне каміння може чекати політиків на шляху до дострокових виборів? (Прямий ефір)
XS
SM
MD
LG