Доступність посилання

ТОП новини

У Львові обрали очікувальну позицію щодо політичних баталій


Галина Терещук Львів, 28 травня 2007 (Radiosvoboda.ua) — У Львові місцева влада і політики зайняли очікувальну позицію щодо ситуації в державі. Депутати місцевого рівня не оприлюднювали політичні заяви і не ознайомлювали своїх виборців із власною оцінкою подій. Водночас виборці стверджують, що через запровадження пропорційної системи голосування політики відмежувались від них.

Думки мешканців області щодо подій у державі розходяться: одні вважають, що в країні триває політична криза, інші говорять про переворот, а хтось каже, що це політична гра. А настрій у більшості людей роздратований і розчарований — відчутна втома від політичної війни.

Оскільки партійні осередки зайняті виборчими списками, то їм ніколи спілкуватися з виборцями, щоб заявити про свою чітку позицію стосовно подій у державі, зазначила Радіо Свобода депутат Львівської облради від фракції Української народної партії Лариса Федорів.

Вона подивована, що керівництво облради не скликало позачергову сесію, щоб обранці і керівники апарату дали власну оцінку політичній ситуації. Пані Федорів каже, що таке мовчання влади — наслідок того, що політика не відмежована від бізнесу: «Великі бізнесмени є депутатами, а це робить їх узалежненими, відтак немає позиції, краще вичікувати».

За власну позицію можна поплатитися місцем у виборчому списку

Мовчання у владних структурах Львівщини політолог Юрій Шведа теж назвав очікувальним. За його словами, місцевим посадовцям, по суті, нічого конкретно не відомо про певні нюанси домовленостей між Президентом і прем’єром, адже усе відбувається за зачиненими дверима. А нинішні львівські керівники звикли ухвалювати лише так звані схвальні заяви за фактом, каже політолог.

Він бачить усю причину в тому, що пропорційна виборча система породила ситуацію, коли фактично депутати стали лише оточенням своїх вождів, лише підтакують їм, і нічого інакшого від них почути не можна, окрім лише як переспівування і переконування в уже відомих висловах думок їхнього лідера. Депутати не мають своєї окремої позиції, де б у суперечці могла б народитись якась світла думка, істина, і змагаються між собою на рівні області лише з меркантильних інтересів, вважає Шведа.

Власну позицію про політичну ситуацію в державі, зокрема подій в генпрокуратурі, не висловили і обласні осередки «Нашої України» та БЮТ. Як стверджують політологи, власна позиція не вигідна сьогодні місцевим політикам і владі, бо за неї можна просто поплатитись місцем у списку.
XS
SM
MD
LG