Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина зменшує податковий тягар для підприємців, але вдоволені не всі


Надія Кандиба Німеччина, 29 травня 2007 (RadioSvoboda.ua) — В Україні вже давно розмірковують над тим, як зробити країну привабливішою для інвесторів. Але замість випрацювання законів, які б допомогли реалізувати цю мету, сьогодні політики зайняті зовсім іншими проблемами. Скарги про недостатню привабливість для інвесторів можна почути й у Німеччині. Однак, на відміну від України, німецькі уряд і парламент вирішили не гаяти часу і нарешті суттєво знизити податки для підприємців. Політики сподіваються, що це надасть додаткового імпульсу економічному піднесенню, яке нині спостерігається в країні.

Починаючи від січня наступного року, фірмам у Німеччині доведеться сплачувати до державної скарбниці менше від 30 відсотків від своїх доходів. Нині податковий тягар для підприємців сягає 39 відсотків.

Для міністра фінансів Німеччини Пера Штайнбрюка ухвалення цього закону є доказом дієздатності великої коаліції. Він не сумнівається, що велика коаліція зробила важливу справу, ухваливши реформування системи оподаткування підприємців.

Тепер, на думку міністра, слід очікувати поліпшення інвестиційного клімату. Водночас, вважає він, таким чином буде забезпечене й регулярне надходження податків, а це означає й надійне забезпечення фінансування соціальних завдань.

Штайнбрюк висловив сподівання, що тепер Німеччина стане привабливішою не тільки для німецьких інвесторів, але й для інвесторів із-за кордону.

Очікують, що завдяки новим законам упродовж наступних п’яти років податковий тягар для підприємців загалом зменшиться на 30 мільярдів євро.

Новий закон задовольнить не всіх

Водночас в обмін на таке нововведення уряд вирішив закрити цілу низку так званих дірок у податковому законодавстві, які дозволяли підприємцям списувати з податків найрізноманітніші витрати.

Серед іншого, запроваджуються також додаткові бар’єри, які роблять менш вигідним перенесення виробництва або штаб-квартири компанії в країну з низькими податками.

Тому підприємницькі спілки розкритикували ухвалений закон, вимагаючи ще більших поступок.

Критика пролунала й із боку опозиції. Щоправда, її представники вказують на зовсім інший момент. Голова фракції «Лівої партії» у Бундестазі Оскар Лафонтен заявив, що більшість депутатів Бундестаґу відразу голосує «за», якщо йдеться про «обслуговування інтересів підприємців».

Своє невдоволення реформою продемонструвало й Об’єднання німецьких профспілок. Як заявив член його правління Клаус Матекі, у той час, коли податковий тягар для фірм зменшується, держава дедалі глибше залазить у гаманець звичайних працівників.
XS
SM
MD
LG