Доступність посилання

ТОП новини

Подорожчання бензину б’є по кишені власників АЗС


Ярослав Гребенюк Луганськ, 29 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Ціни на бензин зростають по всій Україні. Традиційно найбільше обурюються автомобілісти. Проте вони — не єдині обурені. Як з’ясував кореспондент Радіо Свобода в Луганську, від підвищення цін на пальне потерпають і власники АЗС області.


Луганщина, за інформацією Державної інспекції з контролю за цінами, посідає сходинку усередині рейтингу цін на бензин по країні. Віталій Дорофеєв, начальник відділу маркетингу та реклами ВАТ «Восточные ресурсы», пояснює це тим, що у регіоні розташований один із найбільших нафтопереробних заводів України — Лисичанський. Ціни там не найнижчі, проте не треба витрачатися на перевезення.

Експертна група при Мінпаливенерго рекомендувала продавати літр 95-го бензину не дорожче за 4 гривні 34 копійки. Проте найбільша луганська мережа АЗС «Восточные ресурсы» встановила ціну 4 гривні 40 копійок.

Щоденні звіти про роздрібні ціни на бензин у регіоні сходяться до Держінспекції з контролю за цінами в Луганській області. Начальник інспекції Георгій Віскін наголошує, що впливати на ціни вони не в змозі.

За його словами, через це дарма говорити про державний контроль за цінами в прямому розумінні: «Ми вплинути на ціноутворення не можемо. А кампанія з підвищення цін у нас почалась десь місяць тому. При чому так динамічно почалась — ціна зростала практично щодня. Зростала на копійки, але ж наразі вона досить високо піднялась, відсотків на 10—15».

У Луганській області ціни на бензин зростають на кожній заправці, але не скрізь із однаковою швидкістю. Отже, автолюбителі об’їздять місто, шукаючи АЗС, де пальне дешевше. Власники заправок на околицях, де в інші часи відвідувачів небагато, зараз розпродають залишки бензину, який закуповували ще за старими цінами.

Бензин став дорожчий, але не кращий, а потерпають і покупці, і продавці

Проте боротьба за покупця ніяк не відбилася на якості палива. За відгуками автолюбителів, як і раніш, наразі не можна мати впевненість у якості бензину.

Навіть у мережі під одною торговельною маркою «Восточные ресурсы» бензин на різних колонках відрізняється за якістю, кажуть луганчани, — принаймні, за роботою двигуна це можна сказати однозначно. «На одній АЗС ти заправився — у тебе все нормально, на іншій залив пальне — у моторі починають грюкати „пальці“. Чому таке відбувається, незрозуміло. Із подорожчанням палива нічого не змінилось, усе так само: як попадеш, як пощастить…», – розповідає луганець Олег Клименчуков.

Однак спеціалісти тервідділення Антимонопольного комітету у Луганській області зазначають: зростання цін парадоксальним чином б’є і по кишені власників АЗС. Щоб утримати своїх клієнтів, заправники зменшують торговельні надбавки.

Ці надбавки по області у різних операторів паливного ринку становлять від 8,8 відсотків до 18 відсотків, каже начальник першого відділу досліджень і розслідувань Антимонопольного комітету у Луганській області Сергій Сущенко. Нині ж ніхто не зацікавлений підвищувати ціну, і загальна тенденція та, що в зв’язку з підвищенням цін надбавки у більшості операторів знизились.

Нинішній різкий стрибок цін в Антимонопольному комітеті пояснюють збігом обставин. Під час звичайного сезонного зростання цін на пальне стало відомо, що російська нафта з 1 червня подорожчає майже на третину, отже вже зараз негайно потрібні кошти на закупівлю сировини.
XS
SM
MD
LG