Доступність посилання

ТОП новини

«Європі потрібна стабільна Україна» — керівник делегації Європейського Парламенту Адріан Северин в інтерв’ю Радіо Свобода


Богдана Костюк Київ, 29 травня 2007 (RadioSvoboda.ua) — 29 травня до Києва прибула делегація Європейського Парламенту на чолі зі спеціальним доповідачем Ради ООН із прав людини Адріаном Северином. Євродепутати мають намір переговорити з Президентом, Прем’єр-міністром, Головою Верховної Ради, лідерами парламентських фракцій, членами Конституційного Суду і Центральної виборчої комісії України. Окремо — зустріч із представниками українських громадських організацій. Адріан Северин та його колеги з Європарламенту по закінченні переговорів у Києві планують зустрітися з журналістами і розповісти, чи знайшли вони відповіді на актуальні запитання української політичної дійсності.


Радіо Свобода: Пане Северин, що Ви можете сказати про деталі візиту і Ваше бачення ситуації в Україні?

Адріан Северін: Наша мета — переговори з усіма політичними гравцями, щоб зрозуміти: у чому полягають глибинні, реальні причини нинішньої політичної кризи? Які її результати? Якими шляхами скористались її учасники, щоб цю кризу розв’язати? І чи насправді вони її розв’язали, чи просто загнали у глухий кут? Чи вдалося політикам досягти позитивного результату для держави, і наскільки стабільними і тривалими будуть їхні домовленості, проголошені Президентом, Прем’єром і спікером України у ніч із суботи на неділю? Поки що маємо набагато більше запитань, аніж відповідей, але сподіваємося їх знайти у Києві… Ще одна причина наших відвідин України — це те, що Європейський Парламент та Євросоюз хочуть зрозуміти, чи потребує українська держава підтримки у впровадженні реформ. Адже вже зрозуміло, що реформування судової системи, владних інститутів в Україні не просто на часі: від цього залежить її майбутнє. Європа потребує стабільної України — уже з тим, щоб говорити з нею про співробітництво і перспективи членства України в ЄС.

Радіо Свобода: Пане Северин, Вас у Європі називають «другом України». З цієї позиції якими були Ваші відчуття, коли Ви відстежували перебіг останніх подій в Україні?

Адріан Северін: Власне, як Ви самі зазначили, я — друг, справжній товариш України. Саме тому я вітаю і вітатиму політичні домовленості, політичний діалог і співпрацю між політичними силами української держави. Я вітатиму повернення їхнього діалогу і повсякденного існування України у правове поле, здійснення реформ задля посилення сили закону. Стабілізація — це не лише ознака демократичних змін, але і поліпшення життя пересічних українців. Це також можливість започаткування серйозного, глибокого діалогу між Україною та Євросоюзом. Єдине, що мене тривожить, це сумний український досвід, коли досягнуті домовленості не виконувались, коли політичний діалог зупинявся. Тож стовідсоткової гарантії, що і нинішні домовленості проіснують довго і будуть стабільними, я не маю. Хотілось би вірити, що це не так.

Матеріали до теми:

• Пауза у боротьбі за владу в Україні; Росія повторює в Україні спробу 2004 року; Криза в Україні минула? — Поки що… (європейська преса) • Євродепутати розпочинають візит до України • Україна має йти в Європу, незважаючи на політичні баталії • Світова преса широко коментує політичний компроміс в Україні для виходу з кризи • У Європі вітають завершення української кризи, а у Росії лише сподіваються на її завершення
XS
SM
MD
LG