Доступність посилання

ТОП новини

Вітаміни чи їжа? Що стало причиною масового отруєння дітей на Рівненщині?


Валентина Одарченко Рівненщина, 29 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Невідомі хімічні речовини стали причиною отруєння 73 учнів Кричильської загальноосвітньої школи, що у Сарненському районі на Рівненщині. Нині в лікарні лишаються дев’ятеро школярів, шістьом із них довелося побували в відділенні реанімації.

У вихідні на подвір’ї Сарненської центральної районної лікарні лунали розпачливі вигуки — батьки докоряли медикам, що ті, мовляв, невчасно надали допомогу, тому дехто з дітей опинився у важкому стані. Медики стверджують, що вони спрацювали оперативно, от тільки дорога з Кричильська до Сарн немала.

Як розповіла класний керівник восьмого класу Ольга Боса, дітям стало погано після обіду в шкільній їдальні, де вони їли картоплю з капустою і курагу.

Кричильськ належить до зони радіоактивного забруднення, тож продукти у школі привізні. Досі це вважалося чистим харчуванням.

Хоча більшість дітей почувалися нормально, стан чотирьох її вихованців не на жарт перелякав учительку. Були навіть діти у дуже тяжкому стані, яким робили штучне дихання, каже Ольга Боса.

Розмовляємо з двома Тетянками, котрих щойно перевели з реанімації в інфекційне відділення.

— Мене завели до класу. Я лежала на стільцях і нікого не впізнавала, ні однокласників, ні вчительки… Це через картоплю або курагу, якої я дуже багато з’їла.

— А я нічого не їла, окрім магазинної булки і солодкої води з магазину. І вчорашній апельсин — учора нам дали, а я сьогодні його з’їла…


Втім, абсолютно всім дітям цього дня давали ще полівітаміни.

Чекають на висновки токсикологів

Остаточні висновки спеціально створена комісія матиме лише наприкінці тижня. А ось попередні з обережністю висловлює головний лікар обласної санепідемстанції Анатолій Шевченко: «У дітей у крові утворився метгемоглобін — згорнулася кров, є така реакція. Її можуть дати хімічні сполуки — нітрити, нітрати…»

Капуста, яку їли діти, була, за словами лікаря, не місцева — з Закарпаття, і без сертифікатів. Документів на курагу лікарям іще не надали. Але, каже він, бактеріальної чи вірусної етіології там немає – там є хімічна.

Сьогодні зразки усіх продуктів і води відвезли до інституту токсикології. Епідеміологи кажуть, що апаратура там суперсучасна, тож остаточний висновок — за фахівцями інституту.

Прокуратура Рівненської області порушила кримінальну справу за фактом масового отруєння дітей.
XS
SM
MD
LG