Доступність посилання

ТОП новини

Нові санкції США проти Судану – чи допоможуть вони побороти кривавий конфлікт у Дарфурі?


Людмила Ваннек Прага, 30 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Президент Сполучених Штатів оголосив, що його країна запроваджує нові санкції проти Судану у зв’язку з тривалим конфліктом в регіоні Дарфур. Виступаючи в Білому домі, Джордж Буш назвав ці події геноцидом проти мирного населення. Президент США закликав Раду Безпеки ООН ухвалити більш жорстку резолюцію з приводу подій у провінції Дарфур.

Вашингтон планував запровадити нові санкції проти Судану ще місяць тому і відклав тоді рішення, щоб надати Раді Безпеки ООН вплинути на ситуацію дипломатичним шляхом. Тепер американський президент каже, що така відстрочка виявилась неефективною: «Надто довго люди Дарфуру потерпали в руках уряду, який причетний до бомбардувань, убивств і насильства над мирними громадянами. Моя адміністрація назвала ці дії так, як вони того заслуговують: геноцидом. Світ є відповідальний за те, щоб, допомігши, вирішити цей конфлікт і зупинити його».

Джордж Буш доручив держсекретареві Кондолізі Райс підготувати проект резолюції, який представлять в ООН для посилення тиску на суданського президента Омара Аль Башира. Саме його називають відповідальним за гуманітарну катастрофу у Дарфурі, і обвинувачують у підтримці бойовиків, дестабілізації та сприянні геноциду чорношкірого населення.

Упродовж останніх чотирьох років у провінції загинули понад 200 тисяч осіб, а без даху над головою залишилися понад два мільйони.

За словами президента США, нові санкції, які запроваджує його країна проти Судану і які набирають чинності негайно, вживаються не тільки проти 31-ї компанії, яким заборонять торгівлю зі Сполученими Штатами (зокрема нафтовим державним компаніям), а й проти кількох конкретних осіб, які відповідальні за насильство.

Китай, який є основним споживачем суданської нафти, вважає, що санкції тільки ускладнять ситуацію

Сполучені Штати закликають Раду Безпеки ООН якнайшвидше ухвалити більш жорстку резолюцію з приводу подій у Дарфурі.

Однак не всі 5 постійних членів Ради Безпеки погоджуються з цим. Зокрема, Китай, який є основним споживачем суданської нафти, вважає, що санкції тільки ускладнять ситуацію.

Особливий представник Китаю з питань Африки повідомив на прес-конференції в Пекіні: «Суть проблеми Дарфуру не в так званому геноциді, це прийшло від конфліктів між різними партіями через воду, через землю. Це все через злидні, нестачу ресурсів. Так, це проблема розвитку. Якщо міжнародна спільнота щиро хоче допомогти вирішити проблему Дарфуру, як і інші проблеми Африки, то необхідно забезпечити більше гуманітарної допомоги, щоб допомогти розвиткові».

Рада Безпеки вже ухвалила у 2004-му році резолюцію із закликом покласти край убивствам у цій провінції, однак тоді звернення фактично проіґнорував президент Судану Омар Башир.

Вчора, виступаючи у Білому Домі, американський президент Джордж Буш запевнив: «Я обіцяю людям Дарфуру: Сполучені Штати не будуть відвертати очей від кризи, яка кидає виклик сумлінню всього світу».
XS
SM
MD
LG