Доступність посилання

ТОП новини

Спека загрожує врожаю зернових


Юлія Рацибарська Дніпропетровщина, 30 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – 10 регіонів України, в основному на півдні та сході, потерпають від посухи. Селяни Дніпропетровщини, тільки за попередніми даними, через спеку вже зазнали збитків майже на 150 мільйонів гривень, це 15% від того, що у цілому вклали у посівну.

Хліб минулого врожаю. Чи їстимемо такий цього року?
Нинішній тиждень, кажуть дніпропетровські аграрії, вирішальний для цьогорічного врожаю зернових. Якщо підуть рясні дощі, недорозвинений колос зможе набрати вологи і сформувати повноцінне зерня. Відтак селяни зберуть у середньому по 25 ц із гектара, що дозволить забезпечити область і борошном для хліба та тістечок, і крупами, і фуражем, і насінням.

Очікуваних невеликих опадів може бути замало

Однак прогнози агрометеорологів невтішні — опадів очікують, але невеликих. Хоча науковці кажуть, що й такі можуть зарадити озимим.

Валентин Циков, нині радник директора Інституту зернового господарства, який пропрацював у галузі рослинництва не одне десятиліття як практик, зазначив: «Зараз озима пшениця ввійшла в фазу колосіння, формування зерна і перепад температур може бути корисним. На жаль, посіви ячменю виявились у стресових умовах, їхнє зростання і розвиток — негативні».

В обласному управлінні агропромислового розвитку свій прогноз: дощ, кажуть там, якщо і буде, то навряд чи зможе компенсувати вологу, яка випаровувалась упродовж двох місяців. Керівники аграрного сектору області створили робочі групи, вони оглядають поля в районах і підраховують збитки. Їх, як очікують, держава має компенсувати з резервної, на випадок стихії, частини держбюджету. У критичному стані, за оцінками аграріїв, зараз понад 100 тисяч гектарів посівів, це близько 6% врожаю. Найгірша ситуація у селян Правобережжя.

У фермерському господарстві Віктора Гноєвого у Дніпропетровському районі великих збитків не очікують, свого часу вклали чималі гроші в систему крапельного зрошення, відтак зуміли порятувати те, що зійшло. Однак, каже пан Віктор, це, швидше, виняток, більшість фермерів не мають коштів на поливання та зрошення, адже тільки щорічна заміна зрошувальної стрічки коштує кілька тисяч доларів.

Аграрії сподіваються на державні компенсації

Тепер аграріям доведеться сподіватись на державні компенсації та на відтермінування банківських кредитів, яке їм обіцяє уряд. Про це говорили сьогодні на засіданні дніпропетровського відділення Асоціації фермерів, де Віктор Гноєвий є заступником голови. Пан Гноєвий сказав: «Що стосується уряду і дотацій — питання складне. Я думаю, що повинні дати, тому що уряд постійно говорить про те, що економіка росте надзвичайно високими темпами, отже бюджет повинен наповнюватися достатньо, щоб допомогти сільському господарству в такій кризовій ситуації».

Як позначиться криза на цінах на хліб, фахівці не беруться прогнозувати. Начальник обласного управління агропромислового розвитку Олександр Любович обіцяє стабільну вартість борошна і виробів із нього, але з певними застереженнями: «Витрати на вирощування 1 гектара озимих складають до 2 тисяч гривень. Якщо говорити сьогодні про ціни, то ясно, що завдання – хоча б компенсувати витрати, які понесли товаровиробники. Якщо буде 900 грн. за тонну, і якщо врожайність зараз буде 20-25 центнерів з га, то ціни на хліб не повинні змінитись. Це попередньо, тому що я не можу сказати, яким буде врожай, і ніхто не може сказати».

Між тим попередні прогнози валового збору зерна вже є. За ними, цього року Дніпропетровщина збере 1 мільйон 800 тисяч тонн, а це майже вдвічі менше, ніж було минулого і позаминулого року.
XS
SM
MD
LG