Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія пропонує більше боротися з ожирінням


Наталія Вікуліна Брюссель, 30 травня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Єврокомісія пропонує країнам ЄС активніше боротися з ожирінням, яке стало серйозною проблемою для здоров''я європейців. Брюссель закликає країни Євросоюзу краще пропагувати здорове харчування та фізичні вправи.

У більшості країн ЄС від ожиріння страждає більше половини дорослого населення, понад 21 мільйон європейських дітей мають зайву вагу
У більшості країн ЄС від ожиріння страждає більше половини дорослого населення, понад 21 мільйон європейських дітей мають зайву вагу, і ця цифра зростає на 400 тисяч щороку. Водночас повнота створює серйозну небезпеку для здоров''я і навіть життя людей, тому Єврокомісія представила так звану Білу книгу з пропозиціями, як краще боротися з ожирінням.

Комісар ЄС з охорони здоров''я Маркос Кіпріану розповів: “Що передбачає Біла книга? Вона встановлює стратегію, як нам займатися цією проблемою, аналізує, що ми робили раніше і що можемо робити сьогодні. Документ зображує повноту як, можливо, найсерйознішу загрозу для здоров''я у країнах Євросоюзу чи інших розвинутих країнах у 21 сторіччі, як головну причину хронічних захворювань. 6 із 7 факторів ризику для здоров''я європейців – хвороби серця, діабет, особливо для дітей, певні ракові захворювання – все це пов''язують із ожирінням”.

Потрібно виробляти корисну, здорову їжу

Брюссель пропонує більше інформувати споживачів про шкоду чи користь того чи іншого продукту, забезпечити наявність у продажу здорової їжі. Також пропонується пропагувати споживання фруктів і овочів. Єврокомісія закликає виробників зменшити кількість солі і жирів у харчах – комісар Кіпріану не виключає посилення законодавства, якщо промисловці не вироблятимуть продукцію, кориснішу для здоров''я. Єврокомісія, окрім того, хоче створити групу високого рівня з боротьби з ожирінням, куди мають увійти представники всіх країн Євросоюзу.

Водночас Брюссель пропонує приділяти більше уваги спорту, особливо для дітей.

Діти віддають перевагу комп''ютеру, а не спорту

За словами Кіпріану, замість фізичних вправ сучасні діти воліють дивитися телевізійні передачі чи грати в комп''ютерні ігри: “Мені розповів один із батьків, що його син іде зі школи грати в баскетбол – в баскетбол на екрані комп''ютера. Ми бачимо тут виразний приклад того, що діти люблять баскетбол, але вони хочуть грати в нього не фізично, а на комп''ютері”.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров''я, кожен третій європеєць ніколи не присвячує свій вільний час заняттям спортом, між тим середньостатистичний мешканець Європи проводить сидячи понад 5 годин на день.

Єврокомісія стежитиме за поступом у Євросоюзі в боротьбі з ожирінням і підготує перший звіт 2010 року. Єврокомісія також має намір співпрацювати зі Всесвітньою організацією охорони здоров''я для того, щоб побачити, чи поліпшується харчування у Європі та чи займаються європейці спортом.

Матеріали до теми:

• Дитяче ожиріння стає глобальною проблемою
XS
SM
MD
LG