Доступність посилання

ТОП новини

На межі. Хто зриває компроміс?


ГЛАС НАРОДУ: /images/photo/question_50.jpg Як Ви припускаєте, кому вигідно зривати домовленості між Ющенком, Януковичем і Морозом? /images/photo/SL_30.05.2007_n1.jpg Ігор, викладач: - Президентові, бо він не є господарем своєму слову. То він видає укази, то їх скасовує. /images/photo/SL_30.05.2007_n2.jpg Валентина, домогосподарка: - Януковичу, вони у в уряді як кішка з собакою і не розбереш - хто правий, хто винний. /images/photo/SL_30.05.2007_n3.jpg Ярослав, архітектор: - Питання в тому, що вони взагалі довго домовляються, у цьому і полягає політика. /images/photo/SL_30.05.2007_n4.jpg Людмила, рекламний агент: - Навіть, якщо проведуть вибори, це буде, як у шахістів рокіровка. Простих людей все одно використовуватимуть, як гарматне м''ясо. /images/photo/SL_30.05.2007_n5.jpg Юрій, будівельник: - А мені здається, що винні депутати, бо вони і президенту заважають, і прем''єру. Олександр Лащенко, Надія Шерстюк Хоча середа – останній день для того, щоб Верховна Рада законодавчо оформила домовленості Ющенка, Януковича, Мороза про дострокові вибори - спільна робота депутатів, як і взагалі “компроміс трьох”, опинилися на межі зриву. Кому і для чого вигідно порушувати крихке політичне перемир’я? Про це “Звуки життя” – “На межі”.

ЗНОВУ ОБМІН ЗАКИДАМИ, А НЕ ПОСТУПКАМИ

Саме із закидів на адресу Ющенка у зриві домовленостей почали засідання в середу парламентарії від коаліції. Відкидаючи такі заяви, їхні колеги з опозиції у відповідь залишили сесійну залу. Загалом до такого демаршу опозиціонери вдавалися цього дня не один раз. Звинувачував Президента і Олександр Мороз. На його думку, глава держави втручається у діяльність судових та правоохоронних органів. Про це ж йшлося у заяві прес-служби Партії регіонів, в якій стверджувалося про тиск Секретаріату Президента на Конституційний Суд і Генпрокуратуру. Олександр Мороз навіть приїздив до неї для захисту звільненого Ющенком Святослава Піскуна. Опозиція знову не забарилася із відповіддю - БЮТ спростував слова спікера та назвав їх “свідомою провокацією” . А нашоукраїнець Ігор Жданов зазначав, що коаліціанти намагаються завадити складанню опозиціонерами депутатських повноважень. Таким чином нібито втілюється “системний сценарій” зриву дострокових виборів 30 вересня, про що дійшли згоди Ющенко, Янукович, Мороз. Понад півтори сотні обранців від БЮТ і “Нашої України” мають здати мандати, щоб з’явився привід для виборів. Лише таку підставу допускає нардеп-соціаліст Віталій Шибко. Незважаючи на заяви секретаря РНБО Івана Плюща про легітимність попередніх президентських указів, вони, на думку пана Шибка, не можуть бути основою для розпуску парламенту. Тільки скасування депутатських повноважень:

“Якщо на сьогоднішній день мова йде про дострокові вибори, то ми повинні їх організувати на підставі закону. Якщо 151 член парламенту напише заяву про скасування себе як депутатів – будь ласка! Тоді вже парламент визнають недієздатним і проведуть ці вибори. Тому хто не пише заяву, що він не є депутатом, той має намір, мабуть, зірвати вибори”.

Андрій Шкіль: "Приводи для звинувачень – надумані. Це не клуб шляхетних дівчат"
Депутат від БЮТ Андрій Шкіль, навпаки, звинувачує фракцію Віталія Шибка та комуністів у спробах зірвати домовленості:

“Взагалі, використовують надумані приводи для звинувачень. Бо ані Конституційний Суд, ані Генпрокуратура не були предметом домовленості трьох. Так, там ішлося про те, що не можна втручатися (в діяльність судів та правоохоронців), але ніхто і не втручався. А стосовно того, подобається чи не подобається те, що там відбувається...То така справа. Це ж не клуб шляхетних дівчат. Це робиться, щоб зірвати вибори як такі. Це – головне завдання, що ставить перед собою коаліція. На жаль, Партія регіонів тут сприяє та підіграє”.

Натомість один із депутатів-регіоналів — Віктор Тихонов відкидає закиди у сприянні-підігріванні зриву виборів. Він звинувачує опозицію у саботуванні розробки необхідних "достроково-виборчих" законів. Віктор Тихонов:

“Сьогодні день засідання комітетів. Від опозиції з’явилася на ньому лише одна людина. А розглядалося саме те питання, що є у пакеті, – про імперативний мандат. Не були присутні ані доповідачі від опозиції (хоча це проект Тимошенко), ані члени її команди. Отже, зірвали розгляд питання. Хто ж порушив домовленості?”

До речі, у середу депутати підтримали постанову, якою забезпечується виконання Конституції щодо імперативного мандату. “Українська правда” наводить такі слова спікера Мороза: постанова визначає,що депутат, котрий вийшов із фракції, зберігає всі свої права до рішення з’їзду блоку або партії. А доти ніхто не має права розпорядитися його статусом.

Коаліції просто бракує бажання реалізовувати досягнуті домовленості, вважає зі свого боку депутат від “Нашої України” Руслан Князевич:

“Коли дійшла мова до предметного пакету стосовно організації виборчого законодавства, у коаліції виникло дуже багато застережень. Дуже несерйозних та дріб’язкових, за які вони чіпляються і не дають змоги втілити на практиці ці речі”.

ПРИЧИНА КРИЗИ – НЕ В ПОЛІТИЦІ, А У ГЕОПОЛІТИЦІ?

Леонід Грач: "А народу так і не дали змогу висловитися щодо геополітичного питання – “Чи рухатися в НАТО, чи позаблоковість?"
А парламентар-комуніст Леонід Грач висловлює особливу думку: справжньої домовленості між сторонами так і не було досягнуто.

“Ніхто до кінця не розставив крапки над “і” – хто, яка сторона, що, коли, до якого часу має зробити? Загалом ніхто не хотів дати змогу висловитися народу щодо головного геополітичного питання: “Чи рухатися в НАТО, чи позаблоковість?” Тобто, не провели референдуму. Ані та, ані інша сторони нічого для цього не зробили. А це – одна з ключових проблем. Бо все інше – як домовитися, як розхапати ще недорозхапану землю, як там перерозподілити (удруге - вп’яте) “Криворіжсталь”, це все – внутрішнє. А головне питання залишилося недоговореним і на нього має вплив зовнішній чинник”.

ПОЛІТИКІВ ДИСКРЕДИТУЮТЬ НЕ ОПОНЕНТИ, А ЇХНІ Ж ДІЇ

Домовленість про дострокові вибори 30-го вересня вигідна і Президенту, і Прем’єру, зауважує політолог Олесь Доній. Ющенко зберігає собі політичний потенціал, а Янукович отримує зручну для регіоналів дату проведення виборів. Загалом дається взнаки ахіллесова п’ята української політики: домовитися – півсправи, складніше визначитися, про що саме дійшли згоди? Олесь Доній:

Олесь Доній: "Цілком можливо, що обраний восени парламент буде перехідним і Україні варто готуватися до подальших виборів"
“Якщо аналізувати всі події, що відбулися за ці два дні – помітно, що, як це траплялося раніше, укладені лідерами домовленості трактуються по-різному. Те, що однією стороною вважалося збереженням статусу-кво, іншою трактувалося як можливість перейти в наступ. А це не подобається опонентам.

Взагалі, ідея виборів розглядається політиками лише, як можливість для перерозподілу сил та збільшення власних повноважень. При цьому правове поле абсолютно не присутнє. А перевагу має той, хто сильніший, оперативніший і швидший.

На жаль, політики і з одного боку, і з іншого дискредитовані не опонентами, а власною діяльністю. Тому слід подумати про альтернативу. Чи встигне суспільство запропонувати її вже на ці вибори, 30 вересня? Я не певен. Тому цілком можливо, що обраний восени парламент буде перехідним і Україні варто готуватися до подальших виборів”.


Загострення політичної кризи невигідне нікому, вважає політолог Андрій Єрмолаєв. На його погляд, і в Україні, і за кордоном із полегшенням зустріли “заяву трьох”. А спроби будь-якої сторони зірвати домовленості боляче вдарять по ній же самій. Андрій Єрмолаєв:

“Мені здається, це розуміє і Президент, і уряд, і Верховна Рада. Тому насправді це варіант, за якого будь-яка зміна або відмова призведе до поразки того, хто починав нову війну. Я б не шукав винних, я б говорив про те, що далася взнаки кулуарність перегорів. На жаль, лідери держави після домовленостей не провели широких консультацій зі своїми політичними силами. Ось без таких консультацій ми маємо постійну гру амбіцій та непорозумінь”.

Коли писалися ці рядки, засідання парламенту в середу депутати продовжили на невизначений термін, потім спікер Олександр Мороз оголосив перерву. А тим часом у Секретаріаті Президента Ющенка знову тривали переговори.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:

Матеріали до теми:

• Після двогодинної зустрічі Президент Віктор Ющенко і Прем’єр Віктор Янукович досягнули компромісу • У керівника МВС Василя Цушка стався інфаркт. Командувач Внутрішніми військами стверджує, що Цушко просив виділити ресурси для операції «Фортеця» • Айсберг дострокових виборів: надводна і підводна частини (Прямий ефір) • Хто і для чого «відправляє українських політиків до Африки»? • Хто чи що стоїть на заваді достроковим виборам? (Прямий ефір. Гості Свободи: директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов та виконавчий директор Центру “Софія” Володимир Лупацій.) • Пауза у боротьбі за владу в Україні; Росія повторює в Україні спробу 2004 року; Криза в Україні минула? — Поки що… (європейська преса)
XS
SM
MD
LG