Доступність посилання

ТОП новини

Україна посіла 3 місце за кількістю вилучених на кордонах ЄС контрабандних парфумів і косметики


Наталія Вікуліна Брюссель, 31 травня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Україна посіла 3 місце за кількістю підроблених парфумів і косметики, що їх вилучили на кордонах Євросоюзу 2006 року. Загалом минулого року ЄС виявив у кілька разів більше контрабанди на своїх кордонах. Такі дані оприлюднила в четвер Єврокомісія, яка занепокоєна тим, що підроблені товари можуть становити загрозу здоров''ю людей, безпеці та економіці.

Вилучені після перевірки автобуса на прикордонному пункті переходу Шегині- Медика майже 5 тисяч пачок цигарок. 5 жовтня 2006 р.
Кожен шостий контрабандний флакончик парфумів чи тюбик помади потрапив на кордон Євросоюзу через Україну. У нелегальному ввезенні на територію ЄС косметичної продукції Україна поступилася лише Китаю та Індонезії.

Представник Єврокомісії Джон Пулфорд заявив: “Щодо косметики – це правда, що часто сусідні з Євросоюзом країни стають пунктами транзиту для такої нелегальної торгівлі. Можливо, що не всі косметичні товари вироблені в Україні. Звичайно, що великою проблемою залишаються сигарети з України, які ввозять до ЄС невеликими партіями”.

Україна також посіла 7 місце за кількістю вилучених на митницях Євросоюзу харчів та алкогольних та інших напоїв. Слід зауважити, що серед усіх країн СНД до головних постачальників контрабанди потрапила, окрім України, тільки Білорусь – через знову ж таки парфуми і косметику.

Асортимент підробленої і піратської продукції досить широкий

Загалом митники країн Євросоюзу затримали торік понад 250 мільйонів одиниць підробленої і піратської продукції, а це в кілька разів перевищує показники двох попередніх років.

Працівник Єврокомісії Джон Тейлор повідомив: “Серед конфіскованих 2006 року товарів є все, що ви можете побачити на полицях у супермаркеті – від чаю в пакетиках, жувальних гумок, печива до горілки і шампанського. Наприклад, в одній з країн ЄС конфіскували 120 пляшок підробленого шампанського з Ефіопії”.

Пальму першості у контрабанді продукції тримає Китай, а улюбленим товаром контрабандистів є сигарети. Зросла кількість вилученого одягу з підробленими етикетками відомих фірм та число контрабандних предметів розкоші. Натомість зменшилася контрабанда харчів і комп''ютерного обладнання.

Зловмисники використовують різні шляхи ввезення нелегальної продукції, продають товари через Інтернет, відправляють контрабанду літаком чи поштою – все це ускладнює роботу митників. Те, що торік у Євросоюзі затримали набагато більше підроблених товарів, пояснюють як кращою роботою митниць, так і збільшенням обсягу контрабанди.

Серйозна загроза для безпеки і здоров''я європейців

Комісар ЄС із оподаткування і митних питань Ласло Ковач каже, що підробка товарів і далі складає серйозну загрозу для безпеки і здоров''я європейців. Торік митники країн ЄС затримали 2,5 мільйони підроблених ліків, що в 5 разів більше ніж 2005 року. Головними експортерами контрабандних медичних препаратів є Індія, Об''єднані Арабські Емірати і Китай, а найбільш популярними серед підроблених ліків називають віагру та її аналоги, а також препарати проти високого рівня холестерину, підвищеного тиску тощо.

Окрім шкоди для здоров''я, контрабанда є небезпечною для економіки Євросоюзу – за скромними підрахунками, 150 мільйонів пачок сигарет, вилучених минулого року, означають несплату мита і податків до бюджету на суму майже півмільярда євро.
XS
SM
MD
LG