Доступність посилання

ТОП новини

Росія – США: Чи розпочнеться нова гонка озброєнь і «холодна війна»?


Василь Зілгалов Прага, 31 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Світ занепокоєний випробовуванням Москвою нових стратегічних і тактичних ракет, які Владімір Путін назвав новою зброєю, що здатна подолати будь-яку ПРО. Сьогодні у Москві президент Росії заявив, що це відповідь на американські плани розгорнути елементи протиракетної оборони у Європі і додав, що Росія не несе відповідальності за нинішню «гонку озброєнь». Чи дійсно світ стає на шлях нового збройного протистояння і риторики «холодної війни»?


З одного боку, від деяких російських чільників дедалі частіше чути войовничу риторику. Але багато оглядачів пов’язують це насамперед зі внутрішньою ситуацією в Росії, наближенням президентських виборів 2008 року. Російський військовий аналітик Александр Гольц вважає: Кремль хоче продемонструвати у себе вдома, що Росія стає супердержавою.

Александр Гольц: «Вони хочуть показати, що все ще можуть конкурувати зі США в цій галузі. Але ніхто не ставиться до таких заяв серйозно. Все це, як я вважаю, пов’язано з громадською думкою і пропагандою».

Гонка озброєнь з боку Росії чи навпаки – роззброєння?

Але, з другого боку, Росія провела останнім часом кілька випробовувань нових ракетних систем, у тому числі стратегічних. І тут аналітики заспокоюють, що це намагання ліквідувати близько 400 застарілих ракет і замінити їх до 2015 року меншою кількістю, близько ста, модернізованих. Цим же пояснюють і чотириразове збільшення з 2000 року російського воєнного бюджету.

Російський військовий аналітик Павел Фельгенгауер вважає: «Російські військові плани, оголошені до 2015 року, не свідчать про гонку озброєнь, а більше – про роззброєння. Ми втрачаємо більше зброї, аніж виробляємо».

Хоча деякі експерти вважають, що випробовування Росією нової міжконтинентальної балістичної ракети РС-24 із роздільними боєголовками є намаганням Москви хоча б частково модернізувати свій ракетно-ядерний потенціал і намагатися дотримуватися хоча б приблизного паритету зі США, де такі ракети – вже давно пройдений етап. Експерти також визнають, що такі ракети, як РС-24, набагато ефективніші і небезпечніші для ПРО. Вони роблять ракетну систему Росії мобільнішою.

Вашингтон не перебільшує небезпеку ракетних випробувань Москви

Тим часом офіційний Вашингтон не схильний перебільшувати небезпеку нових ракетних випробувань Росії. Так, речник Білого Дому Том Кейсі заявив у середу: «Я не применшую факту, що є реальні відмінності між нами у цьому специфічному питанні чи в інших питаннях також. Але це не холодна війна... Ми маємо добрі робочі стосунки з Росією». Оглядачі очікують, що американці та росіяни скоро домовляться спокійніше реагувати на проблеми. Вже 6-8 червня президент Сполучених Штатів побачиться з Владіміром Путіним в рамках саміту «Групи Восьми» у Німеччині, а двостороння зустріч між ними відбудеться на початку липня вдома у Джорджа Буша, в штаті Мен.

Матеріали до теми:

• Російські випробування ракет – «більш політичний акт, аніж військово-технічний». (Інтерв’ю з керівником Центру досліджень Армії конверсії та роззброєння) • Американці досліджують місцевість у Чехії для радара протиракетної оборони • Переговори про ПРО • Буферна Зона
XS
SM
MD
LG