Доступність посилання

ТОП новини

Кусюча проблема: Ужгород заполонили пацюки


Надія Петрів Ужгород, 31 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Після теплої зими в Ужгороді спостерігається нашестя щурів. Мешканці міста бояться, що пацюки можуть накинутися на людей. Міська влада у відповідь на скарги запевняє, що гроші для того, щоб потруїти пацюків, у міському бюджеті передбачені. В санепідемстанції тим часом б’ють на сполох: у місті ще не забули випадку, коли помер від лептоспірозу покусаний пацюками молодий чоловік.


Пацюки полюбляють темряву, тепло і сміття. Саме тому на смітниках, особливо невпорядкованих та неприбраних, їх завжди найбільше. А ще – в теплих та вологих підвалах житлових будинків. Саме з підвалів щурі нерідко потрапляють навіть до квартир.

Такого непроханого гостя нещодавно побачила й 43-річна ужгородка Галина: «Неподалік від нашого будинку – смітник. Там тисячі щурів. Ми навіть боїмося дітей відправляти виносити сміття, щоб на них пацюки не кинулися. Більше того, щурі – навіть у підвалах нашого будинку. А нещодавно я отримала справжній шок, коли відкрила двері до ванної кімнати – мені попід ноги проскочив щур!».

Кілька причин нашестя пацюків

Щурів у місті, кажуть в Ужгородській санепідемстанції, побільшало з кількох причин. По-перше, через теплу зиму: пацюки добре її пережили, не вимерзли, і через це їхня популяція суттєво збільшилася. Друга причина — через проблеми з вивезенням з міста сміття.

Головний лікар Ужгородської санепідемстанції Василь Петричко розповів: «У нас різко зросла захворюваність на лептоспіроз. Що це за хвороба? Це хвороба, яка якраз і переноситься гризунами. А гризуни й собаки збираються там, де є якісь продукти. І саме на контейнерних смітникових майданчиках, які не прибрані своєчасно, саме на ринках, які добре не прибираються, і їх у нас у місті аж 18… У цій проблемі все пов’язане».

Швидкими темпами плодяться щурі ще й через те, що в Ужгороді вже давно не проводять дератизаційні роботи – тобто, ніхто не займається знищенням цих тварин. Комунальники кажуть, що коштів, які закладаються у квартплаті, не вистачає.

Для боротьби зі щурами потрібні гроші

Речник Ужгородського міськвиконкому Олег Подебрій повідомив Радіо Свобода, що цього року на виведення щурів з міського бюджету виділили 65 тисяч гривень. Однак в санепідемстанції кажуть, грошей досі не бачили.

А головний лікар міської санепідемстанції Василь Петричко зазначив: «Якби ще ці гроші справді виділили, і вони дійшли до дератизаційної станції, щоб та могла провести такі роботи, то ми б трошки понизили напругу якраз по такому захворюванню, як лептоспіроз. Це дуже важка хвороба, у нас 2 роки тому людина померла від неї, коли її покусали щурі. Проявляється хвороба й дуже швидко прогресує. Уражається печінка, інші внутрішні органи, нервова система. Людина може померти, якщо вчасно не звернеться по медичну допомогу. А як засвідчує практика, своєчасно люди якраз і не звертаються…».

Комунальники та лікарі в один голос кажуть, проблему щурів треба вирішувати терміново. В першу чергу, міська влада має закупити для міста щонайменше 1000 контейнерів для сміття, відповідну техніку, облаштувати майданчики для сміття. Паралельно потрібно два рази на рік проводити дератизацію. А в санепідемстанції, зі свого боку, обіцяють терміново перевірити всі заклади, установи та організації Ужгорода, чи мають вони укладені угоди з підприємством, що займається знищенням пацюків.
XS
SM
MD
LG