Доступність посилання

ТОП новини

Чи дійсно стосунки між США і Росією досягли грані холодної війни?


Василь Зілгалов Прага, 1 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Гострі дискусії між США та Росією щодо нової американської системи ПРО в Європі, низка ракетних випробовувань у Росії, заяви Владіміра Путіна про адекватну відповідь на нові воєнні плани США в Європі та суперечки між цими країнами з приводу гарячих точок на кшталт Косово – все це лякає світ. Дехто заговорив про початок нової холодної війни.

Чимало експертів не вважають таке загострення стосунків між США та Росією початком якоїсь нової холодної війни. Так, військовий експерт з лондонської дослідницької групи «Джейнз» Дункан Леннокс каже: «Ні, я не думаю, що це реально, дійсно. Я думаю, що це лише продовження того, що існувало у стосунках між США та Російською Федерацією упродовж останніх років».

А російський воєнний аналітик Павел Фельгенгауер ще конкретніший: «Нині Росія є набагато меншою, аніж Радянський Союз. Немає і Варшавського договору. Росія не здатна гнатися за Заходом, який має майже у вісім разів більше населення і економіка його у сто разів потужніша».

Хоча президент Росії і продовжує войовничу риторику з приводу випробовування Москвою нових міжконтинентальних балістичних ракетРС-24: «Не ми ініціатори нового витка гонки озброєнь. Цих дій Росії не потрібно боятися. Вони направлені на збереження балансу у світі і це дуже важливий елемент збереження миру у всьому світі і безпеки».

Все ж у світі вважають, що це більше пов’язано із наступними у 2008 році президентськими виборами в Росії і намаганням показати власному народові, що країна намагається бути супердержавою. Хоча експерти додають, що нові ракети Росії мають хоч частково модернізувати її застарілий ядерний потенціал і вони дійсно мобільніші та небезпечніші для будь-якої системи ПРО.

Тим часом американці також заспокоюють світ. Так Вікторія Нюланд, посол США в НАТО, сказала у середу в Празі з приводу обвинувачень Вашингтона з боку Москви у новій гонці озброєнь: «Ми думаємо, що це смішно. Президенти Буш і Путін здійснювали контроль над одним із масштабних в історії скорочень стратегічних озброєнь з обох сторін. Це має бути доброю спадщиною цих двох хлопців».

Тим більше, що обидва президенти зустрічаються 6-8 червня в Німеччині на саміті Великої вісімки, а 1-2 липня – в США. У світі вважають, що обидва лідери заспокоять світ після войовничої риторики останніх місяців.
XS
SM
MD
LG