Доступність посилання

ТОП новини

Європейське село дитячими очима і руками


Валентина Одарченко Волинь, 1 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Чимало дітей у волинських селах уже зараз знають, чим вони займатимуться у майбутньому – вони створюватимуть європейське село. Що це означає – дізнавалися учасники Національного форуму з питань сільськогосподарського дорадництва, другий день якого проходив на Волині.

Піклуватися про дітей – означає не тільки забезпечувати їхні потреби, а й думати про їхнє майбутнє. Цієї тези дотримуються ініціатори молодіжних клубів «4Н», мережа яких розвинута на Волині за сприяння канадсько-української програми реформування сільськогосподарського сектору «FARM».

«4Н» – Голова, Руки, Серце і Здоров’я

Кожне з чотирьох «Н» англійською – початкові букви у словах Голова, Руки, Серце і Здоров’я. Що означає – сюди приходять розумні, добрі й працьовиті, щоб поліпшити життя собі та своїм односельцям.

Як розповіла керівник клубу, заступник директора з виховної роботи Мильської загальноосвітньої школи Юлія Овруцька, «наші сільські діти вміють працювати, вирощувати, але не вміють реалізовувати продукцію, її пропонувати. І ми поставили за завдання навчити дітей економічно вигідно працювати...».

Як відомо, нині не тільки на селі, а й у місті важко знайти заняття для підлітка, за яке ще й не потрібно було б платити. Тому за підліткові клуби із задоволенням ухопилися не тільки діти, а й батьки.

У селі Мильськ Рожищенського району клуб розпочинався… із візиту до зеленого господарства в селі Підгайці, де школярів навчили працювати з елітним насінням, вирощувати і пересаджувати саджанці, а згодом придбали літературу і вирішили перетворити Мильськ на облаштовану зелену оазу.

Лідер клубу «Паросток» Оля Романюк розповіла: «Нашим основним проектом нині є ландшафтний дизайн сільських садиб та міні-зелене господарство. Цей проект включає вирощування декоративних рослин, дизайн-озелелення сільських садиб. Мета проекту – навчитися вирощувати і компонувати декоративні рослини та зробити сільські садиби гарними, а ще – навчитися пропонувати і продавати свої дизайнерські ідеї та проекти. Саме з цією метою в нашому клубі було закладено ділянку типу альпінарій».

Тож єдиний в Україні проект сільського ландшафтного дизайну є на території Мильської школи. Для того, щоб почати його втілювати, діти вивчили властивості ґрунтів, особливості клімату та різноманітних місцевих і екзотичних рослин. Почали з викорчовування дерев.

Діти запропонували і свої проекти

Примітно, що мрію зробити село облаштованим втілюють діти. А ще вони навчилися заробляти – з елітного насіння айстр виростили чудові квіти, а вже з продажу їхнього насіння купили для класу нові меблі. Крім досвіду канадських фахівців, діти запропонували свої проекти – овочівництво і квітникарство з насінництвом та сортовивченням.

Заклали ділянки для ознайомлення з різними сортами капусти, моркви, цукрового буряку, які вирощують виключно на біодобривах, продають насіння, а овочі ідуть на безкоштовне харчування до шкільної їдальні. А ще тут займаються прикладними видами творчості – різьбою по дереву, бісероплетінням і, звісно, вишивкою.

Їхній наставник Олена Міненко зазначила: «Із бісером раніше могли працювати тільки матеріально забезпечені діти, а тепер можуть усі, хоча матеріал дорогий».

Кошти на витратний та посівний матеріал школярі отримують від Волинської дорадчої служби. Досвід канадських служб засвідчує, що подібне виховання молоді – надзвичайне перспективне для країни. Подібні програми – це ще й подяка Канади за величезний вклад у розвиток північноамериканської країни, зроблений свого часу українськими емігрантами.
XS
SM
MD
LG