Доступність посилання

ТОП новини

Пам’ятник Єкатерині ІІ у Криму: хто бажає його встановити і хто протестує?


Володимир Притула Сімферополь, 1 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Криму сьогодні розпочався триденний Міжнародний фестиваль козацької культури. Однак місцеві оглядачі вважають, що деякі його заходи можуть призвести до загострення ситуації в регіоні. Справа в тому, що російські козаки хочуть встановити у Сімферополі пам’ятник імператриці Єкатерині Другій. Кримські татари ж кажуть, що не дадуть це зробити.

На фестиваль, що відкрився сьогодні у Феодосії, за даними його організаторів, прибули до 5 тисяч козаків з багатьох регіонів України, також з Ростовської області, Краснодарського краю, Уралу, Придністров’я і Північної Осетії – всі вони входять до Союзу козачих військ Росії та закордону.

Його верховний отаман Віктор Водолазький каже, що головна мета форуму – об’єднання слов’янських народів, збереження козачих традицій, культури, ідеології та протидія ісламському екстремізму: “Центральною темою нашого форуму буде захист споконвічних інтересів православних народів, протидія глобалізму, розв’язання питань, пов’язаних із мирним співіснуванням багатонаціонального Криму”.

Кримські татари проти пам’ятника Єкатерині

Одним із заходів, що пройде в рамках козачого фестивалю, буде закладення каменя на місці, де сімферопольська влада пропонує відновити пам’ятник російській імператриці Єкатерині Другій. І проти цього різко виступають кримські татари, які звинувачують царицю у руйнуванню їхньої державності та початку геноциду кримськотатарського народу.

За словами одного з лідерів Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова, ніколи в Криму не було російських козаків, тож і проведення такого фестивалю і нагнітання довкола нього ажіотажу виглядає як провокація.

Ільмі Умеров: “Закладення каменя, де в майбутньому хочуть збудувати пам’ятник Єкатерині, – це ще одна ланка в ланцюгу провокацій. Це один із способів спровокувати кримських татар. Протидія цьому буде обов’язково. Наскільки мені відомо, збираються, не знаю скільки, але люди збираються вийти завтра”.

І як зазначив Ільмі Умеров, 2 червня, коли має відбутися церемонія закладення каменя, можуть статися зіткнення між козаками з Росії і кримськими татарами.

Отаман, державний службовець Росії, переводить стрілки на кримських татар

Козачий отаман Віктор Водолазький, який перебуває на державній службі Росії, каже, що російські і кримські козаки мають повне право встановлювати пам’ятник імператриці, бо вона заснувала Сімферополь і дала поштовх до процвітання Криму. За його словами, протистояння провокують кримськотатарські екстремісти: “Деякі лідери кримських татар заробляють політичні дивіденди. Вони заробляють гроші, гроші, які хтось їм шле із Заходу”.

Тим часом голова Меджлісу Мустафа Джемілєв розповів, що повідомив міліцію, СБУ і Секретаріат Президента про можливі зіткнення. У кримському главку міліції заявили, що вживають відповідних заходів.

Матеріали до теми:

• До Криму з’їжджаються козаки з Росії, Придністров’я та Абхазії, щоб закласти камінь, де збудують пам’ятник імператриці Єкатерині II • У Криму відзначили 224 річницю захоплення півострова Російською Імперією
XS
SM
MD
LG