Доступність посилання

ТОП новини

Фільм про священиків-педофілів вперше показали в Італії


Наталка Кудрик Рим, 1 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – На італійському телебаченні вперше продемонстрували документальну стрічку про священиків-педофілів. Фільм виробництва телекомпанії BBC під назвою „Сексуальні злочини і Ватикан” викликав суперечливу реакцію у католицькій Італії. Права опозиція намагалася заборонити трансляцію, побоюючись нових звинувачень на адресу Папи Бенедикта XVI.

Ватикан розкритикував документальну стрічку про священиків-педофілів
(RadioSvoboda.Ua)
Делікатна і болюча тема зібрала в Італії рекордну кількість телеглядачів – майже 5 мільйонів осіб. Стрічка, яка вже була в ефірі ВВС у жовтні минулого року, по суті звинувачує Ватикан у нехтуванні та бездіяльності з приводу випадків сексуального знущання над дітьми з боку католицьких священиків. Перед камерою – жертви сексуальних домагань у парафіях Ірландії, Сполучених Штатів та Бразилії.

Один із потерпілих, котрого у дитинстві місцевий священик переконував, що він обраний Богом і не повинен розкривати «великої таємниці» нікому, розповів: „Після купання ми заходили до парафіяльного будинку, де він (прихідський священик) наказував мені знімати плавки, щоб їх висушити. Те саме він робив зі своїми плавками”.

Після ефіру у студії свої свідчення розповідали й жертви педофілів із Італії, котрі роками боялися говорити вголос про пережите. За їхніми словами, і церква, і громадськість з приводу проблеми досі тримає гробову мовчанку і, відповідно, жодних випадків покарання немає. Натомість жертви вважають, що навіть не держава, а Ватикан мав би розслідувати факти і засудити винних.

Церква також є жертвою педофілів...

Позиції Ватикану захищав у студії теолог Ріно Фізікелла: „Церкві нема чого соромитися. Повинно бути соромно тому священику, котрий надалі і взагалі ніколи не мав би бути священиком. Але не я маю соромитися, і не 45-50 тисяч священиків, які є в Італії”.

Безперечно, додав духовний представник, Церква завжди на боці потерпілих, і через ці поодинокі випадки Церква також стала жертвою. Теолог Фізікелла засудив необ''єктивне, на його думку, висвітлення проблеми у фільмі і сказав, що адміністративні розслідування з приводу окремих фактів таки проводилися.

Також, на думку Фізікелли, помилково говорити про бездіяльність чинного понтифіка Йозефа Ратцінґера, тодішнього глави Конгрегації у справах віровчення. Винні священики були відлучені від Церкви, каже Ріно Фізікелла.

Прес-служба Святого престолу назвала стрічку вкрай упередженою і засудила дії журналістів ВВС та італійський телеканал RAI, котрий дозволив трансляцію.

Водночас ведучий публіцистичної програми Мікеле Санторо переконаний, що демонстрація документального фільму і дискусія на телебаченні стали свідченням цивілізованості італійського суспільства.
XS
SM
MD
LG