Доступність посилання

ТОП новини

Новий путівник для автотуристів


Богдана Костюк Київ, 4 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Перший в Україні путівник для автотуристів презентовано у Києві. Його назва - “10 маршрутів вихідного дня”, а склала його краєзнавець Олена Романенко.

У суботу чи неділю вранці, побачивши за вікном гарну сонячну днину, добре сісти в автомобіль – і гайнути до річки, лісу або на дачу. А можна, пропонує Олена Романенко, ознайомитися з пам’ятками історії та культури, розташованими поблизу вашого міста. Наприклад, помилуватися козацькими церквами у Ніжині або ж погодувати лебедів в уманському парку “Софіївка”; пройти місцями козацької битви у Берестечку або ж поблукати парком у Верхівні, де зачаровувався українською природою французький класик Оноре де Бальзак. Допоможе вам у цьому путівник пані Романенко, який відкриває туристові так звану “малу Україну”:

“Вона є насправді незвичайна, вона є неочікувана. Тому що як не рий архіви, як не читай, не гортай книжки – треба перш за все їхати і дивитись, що там є зараз. Бо буквально упродовж року ситуація може катастрофічно змінитись. І якщо пам’ятка була ще рік тому, вона може просто зникнути. Ну як, наприклад, Михайлівська церква у Підгірцях. Але буває і так, що просто дивлячись по ходу свого маршруту у вікно автомобіля, ти бачиш щось взагалі неочікуване, не зафіксоване абсолютно ніде! Але воно стоїть!”

Путівник розроблений перш за все для автомобілістів, які прагнуть вивчати історію свого краю, як то кажуть, “з колеса”


А київський культуролог Олександр Гриценко нагадує приклад США, де автотуризм розвивається особливо потужно в останні сто років: “Ми на початку ХХІ століття проходимо той етап у способі життя родини і у форматі дозвілля родини, які Америка перейшла у 1920-30-ті рр. Тобто – масова автомібілізація. Автомобіль справді перестає бути ознакою розкоші і стає засобом проведення дозвілля.: проїхатися там... з півтори години до Умані, щоб погуляти по Софіївці півдня, а потім сісти у той самий автомобіль і повернутися додому, повечеряти – це реальність для тисяч київських родин”.

І пам’ятайте: занурюючись у історію й красоти власної країни, ви її збагачуєте. Адже чим більше українців подорожуватимуть рідною країною, тим більше шансів залучити інвестиції і на реконструкцію автошляхів, і на розвиток туристичного середовища у “малій Україні”, кажуть Олена Романенко та Олександр Гриценко.
XS
SM
MD
LG