Доступність посилання

ТОП новини

Хто ж ці люди, чому і як саме вони хотіли знищити один з найбільших аеропортів світу – аеропорт імені Кеннеді?


Юрій Дулерайн Київ, 4 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Нью-Йорку розкрили змову ісламських терористів, які планували знищити аеропорт імені Кеннеді. Про наміри змовників довідалося Федеральне бюро розслідувань і більшість членів групи заарештовані. Про арешти повідомив керівник нью-йоркського польового відділу ФБР на прес-конференції у Брукліні. Це район Нью-Йорка, де розташований аеропорт імені Кеннеді.

Один із змовників ісламістської групи, що складалася з чотирьох осіб, Абдул Казір – колишній мер міста і депутат парламенту Гайяни, південноамериканської країни, сусідньої з Венесуелою. Його зняли з лайнера, що вже йшов до Венесуели. Лайнер повернули з дороги.

Лідер групи – Рассел Дефрейтас, колишній вантажник аеропорту імені Кеннеді, родом теж з Гаяни, йому 63 роки, натуралізований громадянин Сполучених Штатів. Його заарештували у бруклінській кафетерії. Ще одного, Каріма Ібрагіма, забрали у Трінідаді, а четвертого , на ім’я Абдел Нур, поки ще розшукують, там таки у Тринідаді, хоча сам він громадянин Гайяни. Тим часом посилено охорону нью-йоркських аеропортів імені Кеннеді і Ла Ґуардіа.

Американці стурбовані тим, що це вперше терористи не прийдешні, не з Близького Сходу, а із Західної півкулі. Вони планували підкласти вибухівку під низку аеровокзалів, паливні резервуари, а також зруйнувати підземну мережу паливних капілярних труб, щоб таким чином цілком паралізувати аеропорт, з якого злітає щодня 1000 лайнерів, і через його термінали проходить 45 мільйонів пасажирів на рік і півтора мільйона тонн вантажів.

ФБР: Рушійною силою змовників була ненависть до Заходу в цілому і до Америки зокрема

Змовники готувалися здійснити теракт небаченого розмаху, вони мали намір перевершити за кількістю жертв подію 11-го вересня 2001-го року, коли внаслідок знищення ісламістськими терористами хмарочосів Світового торговельного центру загинуло близько трьох тисяч осіб. Вони вивчили інфрнаструктуру аеропорту, дістали креслення і супутникові фотографії споруд. В останні місяці змовники часто літали до Тринідаду і Гайяни за фінансовою підтримкою з боку екстремістської мусульманської організації “Джамаат-уль-Муслімін”у Трінідаді та Тобаго.

Рушійною силою змовників була ненависть до Заходу в цілому і до Америки зокрема, заявив Марк Мершон, заступник директора ФБР у Нью-Йорку. Змову викрили завдяки зусиллям ФБР, що підіслало свого інформатора до мечеті, яку відвідував Дефрейтас, керівник групи. Той зійшовся з інформатором ФБР, намовив його приєднатися до змови і розписував райське життя, що чекає на них після мученицької смерті в ім’я Аллаха.

Протягом майже року агенти ФБР стежили за змовниками. Завдяки тому, що інформатор записав на магнітофон численні розмови з ватажком групи, прокуратура отримала достатньо фактичного матеріалу, щоб висунути проти них обвинувачення у злочинній змові й причетності до тероризму. Тож учасникам світить не рай, а довічне ув’язнення, якщо присяжні засідателі визнають їх винними.
XS
SM
MD
LG