Доступність посилання

ТОП новини

Громадські організації Рівненщини та Волині вимагають заборонити аборти


Валентина Одарченко Рівне, 4 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Міжнародний день дітей — жертв агресії у Рівному відзначили молитвою за ненароджених дітей. «Рух за життя», котрий за останній рік активно поширився в області, вважає частинкою своєї заслуги те, що за останній рік в області народилося на кількасот дітей більше і приблизно на стільки ж зменшилась статистика абортів. А тим часом проблема в області з найкращою демографічною ситуацією в Україні таки є, стверджують і громадські активісти, і лікарі.

Молитва за ненароджених дітей біля Рівненської берегині
(RadioSvoboda.Ua)
Рівненська берегиня
(RadioSvoboda.Ua)
Молитва в центрі міста біля легендарної колони Божої Матері привертала увагу перехожих, які, дізнавшись про причину нечисленного зібрання, здебільшого підтримували його.

Як зауважила співкоординатор «Руху за життя» Антоніна Торбич, метою акції є ще раз наголосити на тому, що життя людини безцінне з моменту зачаття, та застерегти жінок від тяжкої духовної, психічної та фізичної травми.

«Ці діти від нас відрізняються тільки своїми розмірами, і вони так само можуть відчувати і позитивні емоції, і біль, у тому числі страшенний біль під час абортів. Ми не маємо права втручатися і переривати життя», — вважає активістка.

Антоніна Торбич каже, що її організація спілкувалася і з лікарями і знайшла серед них однодумців — але дуже нечисленних: «У нашому русі є один гінеколог, а решта каже, що наш рух потрібен як просвітницький, але не вбачає великого злочину в тому, що існує аборт. Лише одиниці лікарів із нами повністю згодні і не роблять абортів».

Бог як аргумент проти абортів

Рівнянка Ольга: "Насправді їх у мене троє..."
(RadioSvoboda.Ua)
Основними учасниками акції були священики та парафіяни Свято-Софіївського та Покровського соборів Рівного. Рівнянка Ольга прийшла на акцію зі своїми малятами — Оленкою і Максимом: «Я тут, тому що з кожним із моїх дітей це також могло бути, а так у мене їх троє, всі ними захоплюються, вони приносять мені радість».

Рівнянка Наталя переконана, що аборт не можна виправдати жодними обставинами в житті: «Життя дається Богом. Бог сподівається, що ми його зробимо праведним. Якщо ми будемо дотримуватися цього, усе буде в нас дуже добре. То напевне, краще народити дитину і віддати на усиновлення чи в сиротинець, ніж убити».

Співкоординатор акції, диякон Свято-Софіївської церкви Віталій Поровчук повідомив, що статистика абортів в Україні в Україні від початку дев’яностих знизилась учетверо. Однак він не вірить у реальність цієї цифри — мовляв, і нині існує практика підпільного проведення операцій.

Із контрацепцією чи без?

Окрім того, отець Віталій заперечує будь-які види контрацепції. За його словами, винайдення контрацепції, зокрема гормональної, призвело до того, що сексуальність у свідомості людини була відділена від дітонародження: «Якщо дитина раніше сприймалася віруючими як Боже благословення, а невіруючими — як плід любові, то нині люди часто сприймають її як агресора, який заважає людям жити для себе…»

Тим часом більшість лікарів — за активне використання контрацепції. Завідувачка гінекологічного відділення Євгенія Сергатюк каже, що дуже шкодує багатодітних матерів, які не користуються цим методом, а їх на Рівненщині найбільше в Україні.

«До нас приходять багатодітні матері — на них без сліз не подивишся. У них таке малокрів’я, що вони аж світяться наскрізь. Три роки потрібно жінці, щоб повернути сили. А тоді вже можна народжувати здорову дитину», — застерігає лікар.

Що спонукає українських жінок робити аборти? «Лікар прописав контрацептиви, але вони, на жаль, не спрацювали. Я не скажу, що ми з чоловіком бідні, але в нас є одна дитина, а на другу, я вважаю, коштів бракуватиме. До речі, в Німеччині існує закон, що якщо не спрацював контрацептив, прописаний лікарем, то він повинен утримувати цю дитину — сплачувати кошти до певного її віку. У нас немає таких законів, тому я й зробила аборт», — стверджує жінка, яка побажала не називати своє ім’я.

(Насправді такого закону не існує; йдеться про одне суперечливе судове рішення, яке набуло розголосу наприкінці минулого року: Федеральний апеляційний суд Німеччини вирішив, що лікар, який невдало встановив молодій жінці гормональний контрацептивний імплантат, так що вона завагітніла й через це мусила залишити роботу, має виплачувати на виховання цієї непланованої дитини по 600 євро щомісяця, доки їй не сповниться 18 років.)

Проблема абортів актуальна не для всіх

Після молитви її учасники попрямували до жіночої консультації, де таки зустріли лікарів-однодумців. Завідувачка консультації повідомила, що збільшення кількості новонароджених у пацієнток цієї консультації аж на двісті дітей за минулий рік — плід величезної роботи з жінками і дівчатками, котрі мешкають у місті. Окрім того, минулого року об’єднали дві державні програми — збільшення народжуваності та профілактики абортів, і вони також дають свої плоди.

Учасники акції роздали просвітницьку літературу присутнім у консультації жінкам. Вікон бити не стали, але заявили про категоричне несприйняття існування в місті закладів, де вбивають ненароджених дітей.

Тим часом навіть серед самих учасників акції були дівчата, котрі призналися, що зовсім не замислюються над проблемою абортів. Дехто з них каже, що це питання для них неактуальне.

Сьогодні ж подібну акцію провели волиняни, котрі надіслали Президентові Віктору Ющенкові відкритий лист із вимогою на законодавчому рівні заборонити аборти, «зупинити найкровопролитніший геноцид в історії України».
XS
SM
MD
LG