Доступність посилання

ТОП новини

Марина Литвиненко: Андрей Луґовой — лише інструмент убивства Олександра Литвиненка


Прага, 4 червня 2007 (RadioSvoboda.ua) — Радіо Свобода ще раз повертається до причини загибелі в Лондоні колишнього офіцера ФСБ Олександра Литвиненка. Колишній офіцер КДБ, а зараз російський бізнесмен Андрей Луґовой на нещодавній прес-конференції в Москві заявив про можливу причетність до смерті Литвиненка британських спецслужб. Представник міністерства закордонних справ Британії заперечив таке звинувачення. Убивство Литвиненка він назвав «суто кримінальною справою, яка не має ніякого стосунку до розвідки». Радіо Свобода звернулося по коментар до вдови Олександра Литвиненка — Марини.

Марина Литвиненко
Радіо Свобода: Як можна пояснити версії вбивства колишнього офіцера ФСБ, нещодавно озвучені Луґовим?

Марина Литвиненко: Я розпочну відповідати на це запитання трохи з передісторії. Майже 4 місяці знадобилося, щоб Королівська прокуратура висунула звинувачення Луґовому. Це свідчить, що доказова база зібрана була дуже серйозна, незважаючи на те, що з першого дня Луґовой передбачав, що він був підозрюваний, хоча він ніколи не вважав себе підозрюваним. Але тоді, коли Королівська прокуратура оголосила його винним у смерті мого чоловіка, у мене сумнівів щодо цього немає жодних. І в даному разі він для мене винний. І його заяви на прес-конференції, принаймні для мене, це лише форма захистити себе. Причому не найкраща форма, тому що ще взимку йому пропонували приїхати в Лондон. І якщо він вважав себе невинним, він міг довести це. Але він цього не зробив. І лише після того, як було висунуте звинувачення, він озвучив усі свої припущення на цій прес-конференції. Я ще раз хочу сказати: для мене він убивця мого чоловіка. І мені не хотілося б коментувати те, про що він говорить.

Радіо Свобода: Скажіть, а в Олександра було відчуття небезпеки? Він говорив вам про це?

Марина Литвиненко: Так, було. Особливо після заяви минулого літа, коли офіційно було ухвалена російським парламентом ця ліцензія. Може, це по-іншому звучить, але це фактично ліцензія на вбивство. І коли Саша мені сказав про це, я відчула в його голосі якусь напругу, серйозність. Якщо чесно, я не дуже в це повірила. Тому що, перебуваючи в Англії, в це дуже важко повірити, що офіційно держава може ухвалити такий закон. Я думаю, що Саша почав непокоїтися більше про інших людей, аніж про себе. А потім, коли ми отримали британське громадянство, в жовтні, здається, це дало ще більшу впевненість в безпеці. Хоча буквально за тиждень до цього була вбита Анна Політковська, що підтвердило Сашину впевненість у тому, що дійсно є реальні списки на усунення людей, котрі критикують нинішній режим в Росії. І Саша знав, що він також у цьому списку. Але він не думав, що це колись буде.

Радіо Свобода: А він вдавався до якихось заходів безпеки стосовно своїх найближчих людей — Вас і сина?

Марина Литвиненко: Це не було щось таке надприродне. Просто Саша зайвий раз нагадував, щоб я якось слідкувала, щоб Толя сам кудись не ходив. Толя — це наш син. Нічого такого надприродного і спеціального не було, ні. Ми були так само відкриті і доступні для спілкування, для поїздок. Ні, нічого такого не було, тому що, ну, якось він був упевнений, що він в Англії, що тут він у безпеці.

Радіо Свобода: Ви вважаєте, що Луґовой, так би мовити, не єдиний винний в отруєнні Олександра?

Марина Литвиненко: Луґовой — інструмент. І дійсно, у нього не було мотивів, як він і заявляє. Я погоджуюся з цим. Він не був Сашиним ворогом — я також із цим погоджуюсь. Хоча і друзями вони не були. Але я впевнена, що за його спиною стояла така машина, якій він не міг протистояти. І я можу припустити: він навіть не знав, якими засобами він убиває мого чоловіка. Але те, що він знав, що це вб’є мого чоловіка, це я знаю. І це я стверджую.

Матеріали до теми:

• Нове у справі Литвиненка: обвинувачуваний росіянин Луґовой переходить у наступ. Лондон наголошує, що справа суто карна • Британський уряд вирішив не робити офіційних заяв щодо можливої участі російських спецслужб в убивстві Александра Литвиненка • Британська прокуратура готова висунути звинувачення у вбивстві Александра Литвиненка російському громадянину Андрею Луговому • Британські слідчі передали справу про вбивство Александра Литвиненка до прокуратури

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG