Доступність посилання

ТОП новини

Майбутній британський прем''єр-міністр Ґордон Браун обіцяє збудувати 5 екологічно чистих містечок


Олекса Семенченко Лондон, 5 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Ґордон Браун, котрий цього місяця обійме посаду прем''єр-міністра Великої Британії, намагатиметься об''єднати розв''язання двох життєво важливих для країни проблем: це проблема газових викидів в атмосферу, що є причиною “парникового ефекту”, та проблема браку доступного за цінами житла для молоді. Для цього Браун планує спорудити 100 тисяч екологічно чистих помешкань у 5-ти нових містечках Великої Британії.

Ґордон Браун
(AFP)
Ґордон Браун вбачає у боротьбі з кліматичними змінами у світі один із найбільших своїх пріоритетів на посаді прем’єр-міністра Великої Британії. Він вважає, що в цьому його країна мусить вести перед у світі.

Одним із найперших практичних заходів і має стати будівництво так званих екоміст. Пропоновані 5 екоміст можуть містити до 20-ти тисяч помешкань кожне і мають стати ілюстрацією можливостей, як подбати про довкілля і задовольнити потребу в житлі.

Нині у Великій Британії ціни на помешкання є настільки високими, що для молодих людей, які вперше хочуть купити власний дім, зробити це надзвичайно важко, зокрема, на півдні країни.

Ґордон Браун “Ми можемо водночас будувати і житло, і нові громади, можемо об’єднати звичайні види опалення й електрики із широким спектром екологічних заходів, включно з досконалішою системою громадського транспорту, з велосипедними доріжками. Це дозволить підвищити якість життя в наших нових будинках, нових містах. Це те, що стоїть за пропозицією створення екоміст”.

Нові міста хочуть збудувати на покинутих теренах

Для реалізіції цього проекту уряд намагатиметься використати покинуті терени, такі, як колишня військова база в місцевості Овкінґтон у графстві Кембриджшир, де й постане перше екомісто.

Дизайн буде таким, що містечка в цілому будуть “вуглецево-нейтральними”, тобто викиди двоокису вуглецю в атмосферу будуть мінімальними. Нині у Великій Британії житловий сектор відповідальний за 27 відсотків усіх емісій двоокису вуглецю, що становлять 40 мільйонів тонн на рік.

Будівничі фірми вже запрошені до тендеру на спорудження 5 пробних дільниць із екологічно чистими будинками. Вже десятки місцевих рад висловили зацікавлення щодо участі в проекті створення “чистих” мікрорайонів на 150 будинків кожен.

Використовуватимуть енергію вітру і сонця

Ідея “вуглецево-нейтральних” помешкань полягає на використанні ними відновлювальних джерел енергії, як вітряна та сонячна, та на ефективності використання енергії. Водночас ці будинки не опалюються і не одержують струму із загальної енергосистеми країни.

Також у нових мікрорайонах можуть бути використані нові місцеві системи опалення, що живляться енергією, яка вивільняється в результаті промислового циклу місцевих підприємств, та домашні системи, що використовують тепло від нагрівання кухонних плит та телевізорів. Британський уряд хоче, щоб на 2016 рік усі нові помешкання у Великій Британії стали “вуглецево-нейтральними”.

Вже з жовтня цього року екологічно чисті будинки вартістю у менш, ніж 1 мільйон доларів, звільнятимуться від податку на землю під помешкання, що в Британії нині обов''язково сплачується під час купівлі житла.

Матеріали до теми:

• Великобританія. Наступником Тоні Блера стане, очевидно, Ґордон Браун • Європейці за використання відновлювальних джерел енергії. • Єврокомісія оприлюднила нову енергетичну стратегію.
XS
SM
MD
LG