Доступність посилання

ТОП новини

Президент УКАЗав утретє


Тетяна Ярмощук Київ, 5 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Віктор Ющенко втретє розпустив Верховну Раду, втретє призначив дострокові вибори та доручив Центральній виборчій комісії забезпечити їхнє проведення. Чи відбудуться дострокові вибори на основі нового Указу Президента, і як його оцінюють політики та експерти?

Вибори мають відбутися 30 вересня
Третій Указ про розпуск парламенту вже надрукував “Офіційний вісник Президента”, відтак він набув чинності. У документі йдеться, що вибори мають відбутися 30 вересня, а підставою для його видання стало складання депутатських мандатів Блоком Юлії Тимошенко та “Нашою Україною”.

Спікер, соціалісти та регіонали незадоволені

Спікер парламенту п’ятого скликання Олександр Мороз назвав черговий Указ Президента сумнівним. А його соратник, соціаліст Василь Волга заявив, що сьогодні законодавчих підстав для дострокових виборів досі немає: “Правового алгоритму не існує. Якби Ющенко не відмовився від наших пропозицій, внесення змін до статті 90 Конституції, де четвертим пунктом передбачалося б саморозпуск Ради за бажанням більшості сторін, то зараз усе б пішло відповідно до Конституції та законів. Думаю, Ющенко взагалі про правовий алгоритм не думав, Мороз про нього задумався, а Янукович думав, може так і треба”.

Регіонали ж кажуть, що черговий президентський Указ юридично нікчемний. Попри те, що бютівці та нашоукраїрнці провели з’їзди, на яких обнулили передвиборчі списки, коаліціянти хочуть, щоб кожен із депутатів з парламентської трибуни оголосив про складання мандату. І лише після цього з’являться підстави для дострокових виборів

Член Партії регіонів Ярослав Сухий заявив: “Ми б хотіли побачити цих депутатів та послухати людей, які вийшли зі своїх фракцій і таким чином позбавили себе права бути народними депутатами України. Чи немає на них тиску? Це ж серйозна справа. Коли констатуюча частина буде у порядку, будемо готуватися до парламентських виборів”.

Опозиція переконує, що Указ відповідає законодавству

На думку ж представників опозиції, попри певну правову колізію, новий Указ Президента відповідає нормам чинного законодавства.

Бютівець Євген Корнійчук в інтерв’ю Радіо Свобода сказав: “Тут дійсно виникає правова колізія, пов’язана з тим, що за Конституцією, Указ, який включає термін проведення дострокових виборів, може бути лише за два місяці до виборів. Але політичне рішення ухвалене. Я не бачу ніяких підстав для здивування, оскільки у будь-якому випадку рішення ухвалене в рамках чинного законодавства”.

Якщо дочасні парламентські вибори відбудуться на основі цього Указу, сумнівів щодо правомірності їхнього проведення не буде. Таку думку в інтерв’ю Радіо Свобода висловив кандидат юридичних наук Микола Сірий: “В цьому Указі витримані усі сутнісні позиції. І щодо дати призначення, яка стала результатом політичних домовленостей, і з точки зору забезпечення проведення цих виборів і Центрвиборчкомом, і Кабміном”. Тим часом коаліціянти не виключають, що й цього разу звернуться до Конституційного Суду, щоб він дав оцінку конституційності нового Указу Президента про розпуск парламенту.

Матеріали до теми:

• Чи легітимні пленарні засідання Верховної Ради? • Депутати склали мандати. Поки що без наслідків • Зміни у виборчому законодавстві: чи будуть забезпечені права українських виборців за кордоном? • Євродепутат: невиконання політичної угоди може зашкодити відносинам України з ЄС • Давид Жванія: Деякі норми оновленого закону про вибори народних депутатів, які звужують права та свободи громадян, можуть бути оскарженими у судовому порядку • Після двогодинної зустрічі Президент Віктор Ющенко і Прем’єр Віктор Янукович досягнули компромісу
XS
SM
MD
LG