Доступність посилання

ТОП новини

Львів’яни обережні з кредитами


Галина Терещук Львів, 5 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Мешканці Львівщини найчастіше беруть кредити для придбання побутової техніки – телевізорів, холодильників, пральних машин. А ще популярними серед галичан є позики для придбання автомобілів. це виливається у величеньку суму.

Історія з кредитами у львівських банках у сім’ї львів’янки Ірини Ялівець почалась 2 роки тому з холодильника. Вона заповнила анкету, у якій, на вимогу банку, вказала адресу, кількість кімнат, описала найцінніші речі, марку машини, місце роботи. Чи це збіг, чи ні — через кілька днів у подружжя викрали їхній старий автомобіль. Останній знайшовся через три тижні, за викуп – 600 доларів. Машину родина одразу ж продала і вирішила взяти новий автомобіль у кредит на 3 роки, але уже в іншому банку, де не вимагали подібної анкети.

«Про умови кредиту ніхто не попередив»

Подружжя знало про 11 відсотків позики, а, коли почали оформляти документи, з’ясувалось, що треба платити гроші і за різноманітні послуги у банку. Сума набігла близько 1000 гривень.

Львів’яни здебільшого беруть позику у банку для придбання побутової техніки. Такий кредит оформляють швидко і виходить невеликий відсоток. Далі в борг купують машин. У кожному банку більш-менш однакові відсотки, але за послуги набігають різні суми. Про ці додаткові оплати люди уже дізнаються, коли оформляють папери під кредит.

Взяти житло у кредит можуть лише поодинокі родини

Перш ніж оформити позику на житло, переважно терміном на 20 років, галичани уже -таки добре рахують, у яку суму виллється користування кредитом. Скажімо, за ціною продавця на житло, протягом 20 років сім’ї доводилось би платити в середньому 300 доларів у місяць, у банку ця сума зростає удвічі і платити доводиться по 600 - 800 доларів у місяць. Виплачувати таку суму можуть дозволити собі лише поодинокі родини у Львові.

До того ж взяти кредит під житло – це складна процедура, яка вимагає часу і масу різних довідок. Один із найпотужніших банків у Львові видав щонайбільше 40-50 кредитів на придбання помешкання на вторинному ринку і 70 позик під будівництво житла. Така невелика кількість є свідченням того, що лише 10 відсотків львів’ян взагалі послуговуються кредитами, оскільки не вельми довіряють банкам. Про це говорять і самі ж банкіри.
XS
SM
MD
LG