Доступність посилання

ТОП новини

Здобуття притулку у США — справжня «рулетка»


Сергій Драчук Прага, 5 червня 2007 (RadioSvoboda.ua) — Шанси здобути політичний притулок у США залежать далеко не тільки від того, яких переслідувань зазнавав претендент на батьківщині. Як засвідчило останнє дослідження, на цю можливість впливає не тільки країна походження, не тільки досвід імміграційного судді чи якість документів у справі, а й те, в якому суді розглядають справу, до кого з суддів вона потрапить — і навіть від статі судді.

(public domain)
Ось двоє суддів того самого імміграційного суду в місті Атланті у США: один не надав притулку жодному з пошукачів із Китаю й відхилив усі понад 270 прохань; інший, навпаки, позитивно вирішив майже 70 відсотків справ про притулок від китайців.

Або інший суд, у Нью-Йорку: один суддя, чоловік, задовольнив 5 відсотків прохань про притулок від вихідців із Албанії; інша суддя, жінка, вирішила надати притулок 96 відсоткам албанців, справи яких вона розглядала.

Такі розбіжності, серед інших, виявила група американських дослідників із юридичних відділень кількох університетів США. «Рулетка для біженців» — назвали вони свій звіт.

Кому як пощастить…

«Рулетка» в тому, до кого з суддів потрапить справа про надання притулку. І навіть у тому, якої статі буде суддя: виявилося, що судді-жінки вирішують надати притулок майже вполовину частіше, ніж чоловіки.

Чим це пояснити, достеменно не відомо, каже одна з авторів дослідження, доцент юриспруденції Університету Темпл у Филадельфії Джая Рамджі-Ноґалес: «Ми не знаємо, чому так сталося, маємо лише припущення. Ми не можемо сказати, чому судді-жінки позитивно вирішують більше справ про притулок, але це досить цікавий результат. Дехто вважає, що судді-жінки зазнавали більшої дискримінації, ніж чоловіки, і, можливо, через це вони більш співчутливі, можливо, це допомагає їм відійти від своїх власних упереджень — причин може бути багато».

«Рулетка» і в тому, в якій місцевості подадуть прохачі притулку свою заяву: в тій самій Атланті претендент із Китаю має в середньому 7-відсотковий шанс на успіх (це коли не зважати на вже згадані розбіжності між конкретними суддями), а за 650 кілометрів на південь, в Орландо, цей шанс був би вже 76 відсотків — більш як удесятеро вищий.

І це при тому, що у США імміграційне законодавство федеральне, тобто однакове на всій території країни, і діяти мало б однаково. Тож автори дослідження радять краще готувати імміграційних суддів, а ще зробити незалежнішим процес апеляції рішень цих судів.
XS
SM
MD
LG